EU: Nismo primili “non paper” o raspadu BiH, granice na Balkanu su nepromjenjive

Na današnjoj press konferenciji Evropske komisije, osim aktuelnih tema u vezi s nabavkom i distribucijom vakcina, govorilo se i o tzv. “non paper” dokumentu koji je navodno premijer Slovenije Janša uputio Briselu, a tiče se disolucije Bosne i Hercegovine. Iako su se jučer pojavile informacije o tome da je Janša neslužbeni diplomatski dokument poslao u Brisel, na današnjoj press konferenciji glasnogovornik Evropske komisije za vanjske poslove Peter Stano oštro je odbacio navode o tome da je Brisel upoznat o ovakvoj vrsti dokumenta.

“Mi nismo upoznati o takvim dokumentima. O postojanju takvih dokumenata morat ćete pitati političare iz Slovenije. Mi definitivno nismo primili takvu vrstu dokumenta niti smo je ikada vidjeli”, rekao je Stano.

Također, istakao je kako je pozicija Evropske unije kada je riječ o Zapadnom Balkanu potpuno jasna i da se tu više ništa ne može promijeniti.

“Pozicija Evropske komisije je, kada je riječ o granicama, vrlo jasna kada u Zapadnom Balkanu. Granice se ne mogu mijenjati, a mi moramo zajedno raditi na regionalnoj saradnji i pomirenju. To je ideja cjelokupnog procesa integracija, da riješimo probleme između zemalja na principima za koje se zalaže Evropska unija bez ulaska u ‘opasna područja'”, jasan je bio glasnogovornik institucije Evropske unije.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakOvaj video je najbolji dokaz zašto ne biste trebali čitati poruke na mobitelu dok vozite
Sljedeći članakKošarac će pred Evropskom komisijom odgovarati o odluci kojom bi prekršio sporazum sa EU