Portal 072info

EU pozvana da spriječi spiralu nasilja u BiH

slika

Foto: soundset.hr

Zastupnik u Evropskom parlamentu Nikola Vuljanić poslao je povodom nasilnih prosvjeda u BiH pismo predsjedniku Evropske komisije Joseu Manuelu Barrosu u kojemu je pozvao EU da reagira kako se “spirala nasilja u BiH ne bi proširila” i kako “međunacionalni sukobi ne bi zamijenili socijalne”, priopćeno je u subotu iz Hrvatskih laburista – Stranke rada.

“Sa strahom i suosjećenjem za patnje naroda u Bosni i Hercegovini već dva dana pratimo eskalaciju očaja i nasilja u gradovima te države”, stoji u Vuljanićevu pismu Barrosu.

“Prosvjednici traže odlazak političkih elita izabranih po sustavu kojem je i Evropska unija pridonijela i ne traže mnogo – samo šansu za pristojan život, za život uopće”, naglašava Vuljanić.

Eurozastupnik Vuljanić navodi da je EU reagirao kad je do nasilja i protesta, “doduše zbog ponešto drugačijih razloga”, došlo u Ukrajini.

“Bosna i Hercegovina nije Ukrajina, nije ni tako velika ni tako geostrateški važna. Ali jest Evropa i njeni građani imaju ista prava kao i svi drugi građani Evrope. A Vi i Komisija zaduženi ste da štitite ta prava”, piše Vuljanić.

“Evropska unija je, a i Vi kao predsjednik Komisije, preuzela odgovornost za sređivanje situacije u BiH, pa je dobila i poneke ingerencije kroz visoke povjerenike i druge instrumente djelovanja u BiH. Opravdanje da se ništa nije moglo napraviti nije dovoljno”, tvrdi Vuljanić.

“Očekujem da se bez odlaganja izjasnite o situaciji u BiH i s povjerenikom za proširenje i odgovarajućom delegacijom pojavite u gradovima Bosne i podržite pravo građana BiH na život. Nemojte čekati da se spirala nasilja proširi i da međunacionalni sukobi zamijene socijalne. Bosna je jednom prošla kroz krvava iskustva takvih sukoba. Nemojte dopustiti da se to ponovi”, zaključuje Vuljanić, priopćeno je iz Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box