Portal 072info

EU SE ŠIRI: Albanija dobila status kandidata, BiH ostala usamljena na začelju!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Albanija je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, javlja bh. novinska agencija Patra (NAP). Tako su danas odlučili ministri vanjskih poslova država članica EU na sastanku u Briselu. Ovu odluku će u petak potvrditi i Evropsko vijeće koje sačinjavaju šefovi država i vlada Unije.

Na taj način BiH je, uz Kosovo, ostala jedina država u regionu koja nema status kandidata za članstvo. Brisel je procijenio da je Albanija ostvarila dovoljan napredak, nakon što je Evropska komisija prošle godine dala preporuku za ovaj korak.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Albanci su podnijeli aplikaciju za članstvo prije pet godina, odmah nakon što je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. BiH još nije podnijela ni aplikaciju.

Direktor u Direkciji za proširenje Evropske unije Žan Erik Pak, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da BiH i dalje ostaju obaveze da provede odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ te da uspostavi mehanizam koordinacije za odnose sa EU.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– BiH mora pokazati da je funkcionalna država, kako bi mogla postati članica Evropske unije. Ta dva pitanja ostaju i dalje uvjet za napredak, no mi ćemo nastaviti sarađivati u drugim oblastima, u strukturalnom dijalogu o pravosuđu, te pripremati ekonomske reforme – kaže Pak za Patriu.

Dodijeljivanjem kandidatskog statusa Albaniji se otvara mogućnost za pokretanje pregovora o članstvu što je finalna faza priključenja Uniji. Istovrmeno, kao kandidat Albanija će imati i puno pravo korištenja evropskih finansijskih fondova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Nap.ba

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6