Portal 072info

EU SE ŠIRI: Albanija dobila status kandidata, BiH ostala usamljena na začelju!

Albanija je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, javlja bh. novinska agencija Patra (NAP). Tako su danas odlučili ministri vanjskih poslova država članica EU na sastanku u Briselu. Ovu odluku će u petak potvrditi i Evropsko vijeće koje sačinjavaju šefovi država i vlada Unije.

Na taj način BiH je, uz Kosovo, ostala jedina država u regionu koja nema status kandidata za članstvo. Brisel je procijenio da je Albanija ostvarila dovoljan napredak, nakon što je Evropska komisija prošle godine dala preporuku za ovaj korak.

Albanci su podnijeli aplikaciju za članstvo prije pet godina, odmah nakon što je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. BiH još nije podnijela ni aplikaciju.

Direktor u Direkciji za proširenje Evropske unije Žan Erik Pak, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da BiH i dalje ostaju obaveze da provede odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ te da uspostavi mehanizam koordinacije za odnose sa EU.

– BiH mora pokazati da je funkcionalna država, kako bi mogla postati članica Evropske unije. Ta dva pitanja ostaju i dalje uvjet za napredak, no mi ćemo nastaviti sarađivati u drugim oblastima, u strukturalnom dijalogu o pravosuđu, te pripremati ekonomske reforme – kaže Pak za Patriu.

Dodijeljivanjem kandidatskog statusa Albaniji se otvara mogućnost za pokretanje pregovora o članstvu što je finalna faza priključenja Uniji. Istovrmeno, kao kandidat Albanija će imati i puno pravo korištenja evropskih finansijskih fondova.

Nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box