EU standardi: U Gazi Husrev-begovoj džamiji instaliran savremeni uređaj

Gazi Husrev begova dzamija defibrilator8

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu instalirao je AED (automatski eksterni defibrilator).

AED je instaliran u cilju unapređenja i očuvanja zdravlja građana.

Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa je zahvalio na instaliranju savremenog defibrilatora, koji omogućava prvu medicinsku pomoć ljudima do dolaska ekipe Hitne pomoći.

”Instalacija automatskog eksternog defibrilatora je nešto što je nužnost prije ili kasnije i u Sarajevu i cijeloj BiH jer su to neki standardi u Evropskoj uniji. To je uređaj, ustvari, koji omogućava potpunom laiku da spasi čovjeka kome je srce stalo”, rekao je direktor Hitne pomoći Adem Zalihić.

Dodao je kako iznenadni srčani zastoj i naprasna iznenadna srčana smrt je 20 posto uzroka smrti u EU, pokazuje savremena literatura. Navodi kako je riječ o velikom javno-zdravstveni problem zbog čega je EU 2012. donio deklaraciju koja naglašava da sve članice EU moraju sprovoditi edukaciju građana iz osnovnih mjera održavanja života i instalaciju AED uređaja.

Copy

Pojasnio je kako su već postavili šest ili sedam uređaja u Sarajevu, a biraju mjesta gdje je velika frekvencija ljudi.

”U poređenju sa Slovenijom to je jako malo. Slovenija, koja recimo ima duplo manji broj stanovnika u odnosu na BiH, ima 1.700 ovih uređaja instaliranih na javnim mjestima. Ali korak po korak, mislim da idemo u pravom smjeru”, rekao je Zalihić koji smatra da je potrebna i podrška šire društvene zajednice.

Dodao je kako će se u ime Hitne pomoći potruditi u edukaciji osoblja koje radi na održavanju objekta kako bi znali pružiti prvu pomoć do dolaska ekipe Hitne pomoć.

Nemanja Močević, stručno lice kompanije Broma Bel, kazao je kako je ideja bila pomoći građanima, odnosno podržati akciju ”Vaše ruke mogu spasiti život” koju je provodila Hitna pomoć Sarajevo.

Močević je rekao kako Hitna pomoć prepoznala potrebu za AED koji je u svijetu standard, čak i zakonska obaveza.

”Naša kompanija je željela donirati građanima Sarajeva taj defibrilator. Mi se iskreno nadamo da neće biti potrebe da se koristi, ali za svaki slučaj neka je tu”, rekao je Močević.

Predstavljena je i aplikacija Hitne pomoći Kantona Sarajevo, u kojoj je između ostalog navedeno 50 urgentnih stanja, a jedinstvena je u Evropi.

Aplikacija sadrži i informacije na osnovu kojih je moguće ukazati prvu pomoć do dolaska Hitne pomoći.

Tom prilikom rečeno je i kako sve mlađa populacija doživljava iznenadni srčani zastoj.

Anadolija

Prethodni članakKanton u BiH uzeo stvar u svoje ruke, nabavlja još jednu vakcinu: “Imamo jake veze”
Sljedeći članakPrimit će i vakcine protiv koronavirusa: U kakvom stanju su zaražene gorile?