Portal 072info

EU traži da se u penziju u Hrvatskoj ide sa 67 godina

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Potpredsjednica Vlade, ministar socijalne politike i mladih Milanka Opačić istakla je da će Vlada ustrajati u argumentovanoj borbi da se u Hrvatskoj tek od 2030. produži rok za odlazak u penziju na 67 godina života, prenosi RTRS.
“Važno je da za nas rokovi budu drugačiji jer mi, za razliku od drugih evropskih zemalja, imamo kraći životni vijek i ljudi su kraće u penzijigo u drugim zemljama EU, izjavila je Opačić.

Mnistri finansija zemalja članica EU-a prihvatili su na sastanku u Luksemburgu preporuke u vezi s reformama koje provede države članice u onom obliku u kojem ih je Komisija i predložila. Na sastanku je bio i hrvatski ministar finansija Boris Lalovac koji je rekao da je Hrvatska iznijela svoje stanovište u vezi sa preporukom o ranijem uvođenju odredbe za kasniji odlazak u penziju, ali da je Komisija zadržala svoj stav te da će se o tome još razgovarati i sljedeće sedmice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropska komisija je 2. jula objavila preporuke za svaku zemlju članicu, zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i po dana. Preporuke se zasnivaju na detaljnoj analizi dokumenta koje su Komisiji dostavile zemlje članice – nacionalnih reformskih programa i programa konvergencije.

Od Hrvatske se traži i da ubrza planirano pomjeranje dobi za odlazak u penziju za žene i muškarce na 67 godina, da provede drugu fazu reforme tržišta rada, da razmotri poreski i socijalni sistem i predstavi akcioni plan za poboljšanje ponovnog uvođenja u svijet rada neaktivnih i nezaposlenih osoba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nezavisne novine

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)