EU traži više provjera Covid varijanti zbog širenja zaraze u Kini

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Evropska unija treba da razmotri hitno povećanje genomskog sekvenciranja zaraza sa COVID-19 i nadzor otpadnih voda, uključujući i one s aerodroma, kako bi otkrila sve nove varijante koronavirusa, s obzirom na širenje virusa u Kini, tvrdi čelnica zdravstvenog sektora bloka.

U pismu ministrima zdravlja 27 država članica EU, Stella Kyriakides navodi da bi blok trebao biti “veoma oprezan” jer je Kina ukinula ograničenja putovanja 8. januara i dok su pouzdani epidemiološki podaci i podaci o testiranju za Kinu prilično oskudni.

Kyriakides je preporučila ministrima u pismu, u čiji je uvid došao Reuters, da procijene svoju trenutnu praksu u vezi s genomskim sekvenciranjem koronavirusa “kao hitan korak”.

Da je sekvencioniranje smanjeno, zemlje bi možda htjele da razmotre njegovo ponovno povećanje, piše ona, dodajući da je važno nastaviti ili započeti nadzor otpadnih voda, uključujući kanalizaciju, s ključnih aerodroma.

Ako bi se pojavila nova varijanta, blok bi morao to rano otkriti kako bi mogao brzo reagovati, piše povjerenica.

Pismo povjerenice uslijedilo je nakon online sastanka predstavnika članica EU, zdravstvenih agencija EU i Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se razgovaralo o tome kako se nositi s epidemijom u Kini.

Očekuje se da će zdravstveni stručnjaci održati sastanak za odgovor na krizu sljedeće sedmice, saopćio je izvor iz EU.

Italija je pozvala ostatak Evropske unije da slijedi njen primjer i testira putnike iz Kine, ali većina članica EU tvrdi da ne vidi potrebu za tim. Kyriakides piše da su neke članice EU predložile mjere kao što je nasumično testiranje putnika.

Španija je u petak saopćila da će se pridružiti drugim zemljama koje postavljaju nova ograničenja tako što će od putnika iz Kine zahtijevati negativan test ili da pokažu da su u potpunosti vakcinisani.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopćio je da trenutno ne preporučuje mjere za putnike iz Kine.

Centar navodi se da su varijante koje kruže Kinom već prisutne u Evropskoj uniji, da građani EU imaju relativno visok nivo vakcinacije i da su potencijalne uvezene zaraze niske u poređenju s brojem dnevnih zaraza u EU.