Portal 072info

EU želi pomoći BiH na putu ka članstvu

BiH mora da poslije provedenih izbora krene putem reformi, a njeni političari da ispune očekivanja građana u nastavku puta ka EU, saopšteno je danas iz Delegacije EU u Sarajevu povodom dolaska visokog predstavnika za spoljne poslove Federike Mogerini, koja je na dužnost stupila umjesto Ketrin Ešton i komesara za susjedstvo Johanesa Hana.

Tokom posjete Mogerinijeva i Han imaće sastanke sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, kao i sa predstavnicima svih političkih stranaka koje imaju poslanike u parlamentu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ako je novo rukovodstvo u BiH spremno da se uključi na planu reformi, i EU je spremna da se angažuje”, istakla je Mogerinijeva.

Han je takođe istakao da je EU spremna da pomogne BiH, ali da lideri moraju ostvariti vidljiv i mjerljiv rezultat u procesu reformi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Renco Davidi, otpravnik poslova Delegacije EU, rekao je da će EU iznaći način kako da da podršku BiH u procesu pristupanja EU.

“Važno je da vlasti shvate da je ovo najviši nivo koji imaju evropske institucije i da oni žele da čuju od vlasti ove zemlje šta namjeravaju učiniti. Mi bismo željeli jedan ozbiljan program institucionalne i društvene reforme koja će rješavati potrebe ove zemlje i donijeti ozbiljno opredjeljenje, a ne samo retoričko, nego suštinsku volju da se implementiraju te reforme”, rekao je Davidi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istovremeno, ugledni svjetski mediji ističu da ova posjeta nije samo protokolarna, već da iskazuje da se nedavno formirana Evropska komisija i Evropski savjet imaju namjeru ozbiljno baviti BiH, iako je prije imenovanja ove komisije bilo izraženo strahovanje da se Komisija Žan-Kloda Junkera neće baviti proširenjem.

“Wall Street Journal”, recimo, piše da posjeta novog komesara predstavlja snažan signal da EU želi istinski napredak za BiH prema njenom evropskom putu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Gospođa Mogerini je dala obećanje da će odmah na početku njenog mandata BiH biti u fokusu kako bi se izašlo iz statusa kvo u kojem se ta etnički podijeljena zemlja nalazi”, piše list, podsjećajući da je Mogerinijeva podržala britansko-njemačku inicijativu koja bi približila BiH prema EU, čak i bez sprovođenja krupnih političkih reformi u ovom trenutku.

“Čini se da će pritisnuti lidere tri etničke zajednice u BiH kako bi u postizbornom periodu sarađivali na sprovođenju reformi. Izborni rezultati sugerišu da je građanima u svim dijelovima zemlje dosta života u siromaštvu”, navodi list.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan od naših sagovornika, upućen u briselske procese, nezvanično nam je potvrdio da je zainteresovanost novih struktura u Briselu za BiH stvarna.

“Čak se spekuliše da bi Mogerinijeva za BiH mogla biti ono što je Eštonova bila za Beograd i Prištinu. Brzo će se vidjeti kuda će stvari krenuti”, naveo je on.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME