Evo kako da čistite manje, a da dom blista

Podijelite vijest
Proljećno čišćenje u mnogim je domovima nezaobilazan zadatak, ali prljavštini kao da nema kraja i nakon napornog rada vrlo brzo opet se moramo uhvatiti u koštac s kućnim poslovima. Pročitajte kako sebi da olakšate prolećno sređivanje stana.

Čišćenje dušeka 

Umjesto skupih sredstava ili naručenog čišćenja usisavačima, koje takođe jako puno košta, dušek možete očistiti običnom votkom. Kako stručnjaci otkrivaju votka je idealna za čišćenje dušeka, jer djeluje kao dezinficijens. Sve što trebate da učinite jeste da sipate votku u flašicu s raspršivačem i naprskate po dušeku. Zatim ga ostavite da se posuši i posao je gotov. Jedino pripazite da dušek ne namočite previše, jer će se jako dugo sušiti. 

Tapacirani namještaj, tepisi i zavese 

Nevidljive životinjice i bakterije žive u tepisima ili na tapacarinom namještaju, a da toga nismo ni svjesni. One su često i uzrok alergija, a jedno istraživanje u Egiptu otkrilo je da je ulje eukapliptusa lijek za ove probleme. Kada perete čaršafe, u mašinu ukapajte 10 kapu ulja od eukaliptusa kako bi pobilo sve bakterije. Za čišćenje namještaja napravite rastvor od pola litre vode i desetak kapi ulja, a za čišćenje tepiha možete dodati i sodu bikarbonu. Nakon što ste rastvor raspršili po tepihu, ostavite da djeluje pola sata i zatim usisajte. 

Čišćenje mikrotalasne 

Da biste se brzo i lako rešili mirisa i prljavštine iz mikrotalasne, iskoristite limun i so. Iscedite sok i stavite so pa izribajte unutrašnjost. Limun će riješiti problem mirisa, a so ukloniti sve ostatke hrane. 

Sprečavanje rđe u kupatilu 

Neki predmeti poput limene posudice za sapun ili kreme za brijanje ostavljaju rđave tragove na sanitarijama i zatim treba dobro da se pomučimo da ih uklonimo. To možete sprečiti ako dno takvih predmeta prvo premažete prozirnim lakom za nokte, jer neće ostaviti tragove. 

Brzo čišćenje 

Mrlje na stolu od čaše vode i ostale sitne prljavštine čistimo svaki dan, a na taj način koristimo puno vlažnih maramica ili raznih sredstava. Da biste uštedeli, možete napraviti sredstvo koje će vam biti pri ruci. U posudu s raspršivačem složite sredstvo od vode, sirćeta, limuna i malo deterdženta pa ga koristite po potrebi – raspršite na prljavštinu i obrišite pamučnom krpom ili papirnim maramicama.

cafe.ba