8C4D371B 4A4C 4C12 BD92 18D9DBD5ED6B
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Tvoj zamrzivač neka bude skrovište za malene kockice koje su lijepe, ukusne i praktične za vrijeme ljetnih dana…

Ako svoje posude za led ili ladice za led puniš samo običnom vodom, propuštaš mnogo toga. Kreativan svijet smrznutih stvari raznolik je, a osim povrtnog, pilećeg ili goveđeg temeljca, svoje posudice iskoristi i u neke kreativnije svrhe. 

Nije važno žudiš li za hladnim i osvježavajućim pićem ili za pestom, u nastavku ćeš pronaći čak šest načina za njihovo praktično korištenje ovoga ljeta. 

Kockice s okusom za osvježavajuća pića 

Priprema i zamrzavanje različitih kombinacija aromatiziranih kocki leda oduzet će ti svega nekoliko minuta. Nije važno radi li se o plastičnim ili silikonskim posudicama, potrebno je samo dobro ih oprati i pripremiti. U njih možeš uliti vodu s listićem mente, ocijeđeni sok od limuna, naranče ili drugog voća po želji, zatim ih trebaš zamrznuti i koristiti onda kada ih poželiš.

Također, voće po želji možeš prethodno u blenderu i samljeti u glatku smjesu, te zatim u nju dodati zaslađivač po želji i tako dobiti mješavinu za smoothie. Vrijeme zamrzavanja obično traje od tri sata pa preko noći, a ako ti kalup za led treba za nešto drugo, nakon što se zamrznu, izvadi kockice i stavi ih u vrećicu sa zatvaračem.

9D86C591 2CA2 4F5D ADF2 6B92CC0CA39D

Zamrznute kockice sa začinskim biljem 

Malene zamrznute kockice s omiljenim začinskim biljem dobro će doći u bilo koje doba godine. Pripremiti ih možeš samo od jedne vrste povrća, kao što je bosiljak, peršin, menta, kopar i slično ili ih sve možeš zajedno nasjeckati i pomiješati.  Možeš ih iskoristiti za pripremu juha, rižota, pesta i brojnih drugih recepata. 

Na 170 g odabranog povrća pobrini se da pripremiš i 150 do 200 mililitara ulja ili povrtnog temeljca i tvoja priprema može početi. Sve povrće prvo operi, nasjeckaj ili stavi u blender i postepeno dodaj ulje. Dobivenu smjesu ulij u kalup i pričekaj da se zamrzne! 

Pesto kockice 

Ako si pesto umak do sada kupovala, pravo je vrijeme da ga probaš napraviti kod kuće. Osim za trenutni obrok, uvijek ga je dobro napraviti i malo više, staviti u kalupe za led, zamrznuti i imati spremnog za sljedeći brzi ručak ili večeru. Osim s tjesteninom, pesto možeš poslužiti i kao namaz za sendvič, hamburger ili na pizzi.

Kockice za ledenu kafu 

Ako ti se svakog dana ne da pripremati ledena kafa “iz početka” ili ti je dosta korištenja leda koji ju nakon toga razvodni, dobra ideja jest zamrznuti kafu u kockice te ju prilikom pripreme jednostavno preliti mlijekom, toplim ili hladnim. 

38724FF3 D302 4598 A64E 636BF10C1CC2

Dakle, pripremi svoju regularnu kafu, pričekaj da se ohladi, zatim ju preli u kalupe za led. Pričekaj da se zamrzne, a prilikom pripreme kavu napravi s onoliko kockica koliko želiš, ovisno o njenoj jačini.  

Rose kockice za dobar provod 

Ljetno vrijeme idealna je prilika ili izlika za isprobavanje slasnih napitaka. Osim raznih koktela, limunada ili nekoliko verzija sangrije, odlična ideja jest i zamrzavanje rose vina. Napitak ili slushy koji je rezultat toga nosi ime frose, a recept za njega čeka te ovdje.

Kockice od pjenušavog vina i jestivog cvijeća za posebne prilike 

Nije važno pripremaš li možda rođendansko slavlje ili je riješ o klasičnom druženju, ove kockice od pjenušavog vina i jestivog cvijeća zasigurno će oduševiti kako tebe, tako i tvoje prijatelje. Najvažnije prilikom pripreme jest da cvijeće koje odabereš bude čisto, dakle ubrano daleko od prometnica ili kupljeno s oznakom organskog proizvoda. Sve što trebaš napraviti jest ubrati ga, oprati, preliti pjenušavim vinom i zatim zamrznuti u kockice i nakon nekog vremena poslužiti. Živjeli!

92541A9D D20B 4CCF A02B 8B300DDFC6F1