Evo koje nam se stvari događaju kada ne pijemo vodu duže vremena

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Ljekari savetuju da bi svakog dana trebalo da popijemo oko osam čaša obične negazirane vode. Izuzev dehidracije kao direktne posljedice ovakvog ponašanja, rijetko ko zna šta to zapravo znači za naše tijelo. Evo šta se događa kad unosimo manje od potrebne količina vode.

1. Loše se koncentrišemo

Studija Psihijatrijskog instituta na Kings koledžu u Londonu iz 2011. godine pokazala je da smanjen unos vode utiče na broj sivih ćelija koje upotrebljavamo prilikom rješavanja nekog zadatka. Žedni učesnici morali su jače da se potrude kako bi riješili postavljeni zadatak, za razliku od onih koji su pili dovoljne količine vode.

2. Sporije trošimo kalorije

Nezavisna studija doktora Hauvarda Murada koja je naručena za njegovu knjigu ‘The Water Secret’ iz 2010. godine je pokazala korelaciju između brzine rada metabolizma i količine unesene vode. Kalorije su se brže sagorevale kada je tijelo bilo bolje hidrirano. Ljekar je otkrio i da voda zaglađuje kožu, sprečava nastanak bora i da te smanjuje bljedilo kože lica.

3. Jedemo više

Osobe koje popiju dvije čaše vode prije obroka pojedu 75 do 90 kalorija manje, nego osobe koje ne piju vodu. Do ovih rezultata došli su istraživači jednog američkog instituta dok su sprovodili studiju 2010. na punoljetnim učesnicima koji su pili vodu i izgubili oko tri kilograma tokom tromjesečnog ispitivanja.

4. Lošije smo raspoloženi

Istraživači na američkom univerzitetu Tufts u 2009. godini zamolili su veslače oba pola da se prepuste energičnom jednosatnom vježbanju aerobika sa malim unosom vode tokom treninga. Grupa koja je unela male količine vode u organizam osjećala je klasične simptome dehidracije poput umora i lagane nesvjestice, a istraživači su zabilježili i osjećaje ljutnje, depresije i napetosti.

5. Podložniji smo bolestima

Dehidracija tijela smanjuje funkcionalnost pojedinih organa i organizma, pa ne čudi da manjak vode povezujemo s lakšim oboljenjima. Osobe koju piju malo vode češće razvijaju urinarne infekcije i oboljenja bubrega, piše Blic.

bh-index.com