Evo koju ljudsku hranu i piće psi ne smiju konzumirati

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Grožđe i suho grožđe

Vjerovali ili ne, samo par zrna grožđa dovoljno je da vašem psu pozli. Još nije jasno zašto je ovo voće otrovno za pse, ali je poznato da čak i najmanja količina može izazvati dijareju i nepovratno oštećenje bubrega kod većine rasa pasa.

Neke rase mogu da jedu grožđe bez problema, ali je svakako najbolje izbjegavati ga u potpunosti. Potrudite se da ovu namirnicu ostavite na bezbjedno mesto, kako vašem psu ne bi došla “na dohvat šape”.

Čokolada

Čokolada je jedan od najčešćih uzroka trovanja pasa, a intenzitet trovanja zavisi od veličine psa, unešene količine i vrste čokolade. Najopasnija je crna čokolada, jer sadrži najveći procenat kakaa, samim tim i najveću količinu teobromina koji je smrtonosan za pse. Teobromin stvara pritisak na nervni sistem i bubrege a potencijalan rizik su napadi, tremor, inkontinencija i povraćanje. Ukoliko sumnjate da je vaš pas pojeo čokoladu, pozovite hitno veterinara.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Listić sira neće ubiti vašeg ljubimca, ali velike količine mliječnih proizvoda mogle bi mu poremetiti probavni sistem jer psi ne tolerišu laktozu kao većina ljudi.

Kafa

Samo malo kafe ili kofeina može dovesti do nepravilnog rada srca i krvarenja, a veća doza može biti fatalna.

Žvakaća guma i pepermint-bombone

Vještački zaslađivači kod pasa mogu prouzrokovati zatajenje jetre i hipoglikemiju. Takođe, pseći probavni sistem ne može probaviti žvakaću gumu kao naš pa ona može dovesti do začepljenja i smrti.

Tijesto

Svježe tijesto brzo se širi u stomaku psa, ograničavajući protok krvi i vršeći pritisak na dijafragmu, što može dovesti do kratkog daha. Kvasac takođe uzrokuje nastanak alkohola, pa velike količine unesenog tijesta mogu izazvati trovanje alkoholom. Čak i previše pečenog hleba može uzrokovati zdravstvene probleme, a pogotovo gojaznosti jer je hljeb kaloričan i ima visok glikemijski indeks.

Crni i bijeli luk

Konzumiranje biljaka iz porodice luka može izazvati oštećenje crvenih krvnih zrnaca psa i izazvati anemiju. Ako se ova namirnica unese u vidu praha, rizik je znatno veći. Neki od simptoma trovanja su slabost, nesvjestica i urin narandžaste ili crvene boje.

Alkohol

Psi slabije tolerišu alkohol od ljudi, a problem dodatno povećava činjenica da zbog manje tjelesne mase kod pasa etanol brže dospijeva u krvotok, oštećujući respiratorni i centralni nervni sistem. Ukoliko posumnjate da je vaš pas unio alkohol, neophodno je hitno pozvati veterinara.

fokus.ba