Evo koliko će poskupiti kafa u bh. kafićima

kafa
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

To će biti novi udar na džepove građana za nekoliko mjeseci jer je cijena kafe skočila i 1. oktobra i to za oko deset posto.

Poskupljenje sirovine za omiljeni svjetski napitak na berzanskim tržištima, koje obara desetogodišnje rekorde, odrazit će se i na potrošače u bh. entitetu Republika Srpska, koji osim većih cijena kafe u trgovinama mogu to da očekuju i u ugostiteljskim objektima.

To će biti novi udar na džepove građana za nekoliko mjeseci jer je cijena kafe skočila i 1. oktobra i to za oko deset posto.

Predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka” Dalibor Šajić potvrdio je za “Glas Srpske” da će doći do skoka cijena kafe u kafićima.

“Poskupljenje će vjerovatno iznositi od deset do 20 odsto”, rekao je Šajić. Dodao je da će svaki ugostitelj sam procijeniti kada će doći do korekcije cjenovnika.

“Ne vjerujem da će se to desiti prije Nove godine, ali generalno će svi osjetiti po svojim izdacima, odnosno rashodima da će morati poskupljivati, ali ne samo kafu, nego i sve ostalo u ugostiteljskim objektima”, kazao je Šajić, dodavši da na to utiče više faktora, od radne snage koja sada ima mnogo bolje plate nego prije pandemije, pa do energije koja je mnogo poskupjela.

Direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške Momčilo Banjac kazao je za “Glas Srpske” da je prvi talas poskupljenja već bio, a očekuje se i drugi oko Nove godine.

“Prvo poskupljenje je bilo između 10 i 15 odsto, a isto bi se moglo desiti i sada”, kazao je Banjac.

Dodao je da je kafa berzanska roba i na njenu cijenu utječe i kretanje dolara, a do poskupljenja je došlo i zbog lošeg ovogodišnjeg roda u Brazilu, kao i enormnog rasta cijena transporta.

“Dosta proizvođača je već diglo cijene, a standard ljudi je sve ugroženiji, kafa se konzumira, ali u manjim količinama”, kazao je Banjac i dodao da potrošači najčešće kupuju domaću kafu za domaćinstvo, čija se cijena kreće od 15 do 17 KM po kilogramu u maloprodaji.