Evo koliko čučnjeva treba napraviti za čvrste noge i stražnjicu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Čučnjevi su odlična vježba za jačanje nogu i poboljšanje ravnoteže, a možemo ih raditi bilo gdje i bilo kad. Izvodeći čučnjeve uz pomoć vlastite težine jačamo noge, leđa, stomak i stražnjicu.

Najvažnije je izvoditi ih pravilno jer u supr0tnom mogu stradati koljena i leđa. 

Ne postoji konkretan broj čučnjeva koji bismo trebali napraviti svaki dan kako bio nam traperice savršeno pristajale. Ovisi o tome koliko smo utrenirani ili nismo. Fitness treneri početnicima savjetuju lagani start i postepeno povećavanje broja ponavljanja kako bi bili sigurni da pravilno izvode vježbu i spriječe ozljede, prenosi RTL.

Prema njihovom mišljenju, lagani start znači izvođenje čučnjeva dva do tri puta sedmično, tri do pet serija od osam do 12 ponavljanja na dan. To je, naime, minimum da bi se nakon određenog vremena vidjela razlika.

Kako pravilno raditi čučanj?

  • Stanite tako da su vam stopla u položaju malo širem od širine ramena.
  • Ramena zabacite unatrag, kralježnica neka bude u neutralnom položaju, trbušni mišići aktivni
  • Vodite računa da vam koljena ne prelaze liniju nožnih prstiju kada idete u čučanj
  • Gledajte ispred sebe, odnosno ne spuštajte glavu. To će vam pomoći da zadržite pravilnu poziciju.

Noge možete ojačati i pripremiti za čučnjeve pomoću izdržaja. Stanite leđima uza zid pa stisnite trbušne mišiće tako da ne bude prostora između kralježnice u donjem dijelu leđa i zida. Noge raširite malo više od širine ramena, i spustite se u čučanj. I kod ove vježbe je važno voditi računa da koljena ne prelaze razinu prstiju. Ostanite u položaju koliko možete.

Kod čučnjeva, kao i kod svih drugih vježbi, važno je slušati svoje tijelo, a ne uspoređivati se s drugima. Ne žurite, ali i ne preskačite treninge.