Portal 072info

Evo koliko Zemlja još može podržavati život kakav poznajemo

slika (27)

Nova studija je pokazala kako za kraj života na Zemlji uopšte nisu potrebni kataklizmički događaji. Čini se kako će se sile u svemiru pobrinuti za to da Zemlja daleko u budućnosti više ne bude pogodna za život.

Zemlja bi mogla biti pogodna za život još narednih 1,75 milijardi godina, naravno, osim ako se prije toga ne dogodi nuklearni holokaust, udar golemog asteroida ili kakav drugi kataklizmički događaj.

Otprilike 1,75 do 3,25 milijardi godina Zemlja će izaći iz ‘zelene zone’ Sunčevog sistema u ‘vruću zonu’, pokazalo je novo istraživanje, koje prenosi Live Science.

Zone se definišu prema vodi, a takozvana ‘zelena zona’ oko bilo koje zvijezde u svemiru, jest ona zona u kojoj se planeti nalaze tačno na odgovarajućoj udaljenosti od te zvijezde da bi mogli imati vodu u tekućem stanju.

Bliže zvijezdi, planeti ulaze u ‘vruću zonu’ i voda bi u tom slučaju isparila s površine, kao što će se dogoditi sa Zemljom, kako sugeriše spomenuta studija. Naravvno, uvijeti za složen oblik života, uključujući i ljudski, posatli bi nepodnošlji i prije ulaska u tu zonu.

Iapk, glavna briga naučnika u toj studiji nije bila izumiranje života na Zemlji, već potraga za životom na drugim planetima. Tako su izračunali da je životni vijek Zemlje u ‘zelenoj zoni’ oko 7,79 milijardi godina, s tim da je Zemlja stara već 4,5 milijardi godina.

Isto tako, tim naučnika u studiji navodi kako životni vijek drugih planeta u svemiru, u ‘zelenoj zoni’ drastično varira – od jedne do 54,72 milijardi godina.

Andrew Rushby, sa Univerziteta East Anglia u Velikoj Britaniji, koji je i glavni autor studije, vidi i rješenje tog izrazito dalekog problema u budućnosti.

‘Ako ćemo ikad trebati drugi planet, Mars je vjerovatno najsigurniji kandidat. Vrlo nam je blizu i ostat će u ‘zelenoj zoni’ sve do kraja životnog vijeka našeg Sunca – 6 milijardi godina od danas’, istaknuo je Rushby.

dnevnik.hr

Podijelite članak