Portal 072info

Evo odgovora na pitanje možete li znati ko vam gleda profil na Facebooku

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Korisnike Facebooka često zanima mogu li doznati ko je sve pogledao njihov profil na toj društvenoj mreži. Postoji i hrpa aplikacija koje tvrde kako to mogu omogućiti. No, je li tomu doista tako?

Na žalost svih onih koji bi rado doznali tu informaciju, kratak odgovor na pitanje postoji li način kako vidjeti ko je sve pogledao naš profil na Facebooku glasi: Ne postoji način kako provjeriti ko je pregledao vaš profil, prenosi tportal.hr.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Riječ je o jednom od najstarijih i najupornijih mitova vezanih uz najveću društvenu mrežu svijeta, kojeg su iz Facebooka u više navrata odlučno demantirali. Druge društvene mreže, poput primjerice Linkedina, nude tu mogućnost (besplatno i uz plaćanje), ali ne i Facebook. Ujedno tu funkcionalnost ne omogućuju ni drugim aplikacijama.

Puno znaju

Puno je toga što u Facebooku mogu pratiti i znati o vama: vašu lokaciju, istoriju pretraživanja weba i niz drugih navika te običaja. Sa stanovišta zaštite privatnosti Facebook je u velikoj mjeri noćna mora. No, to ne čine radi nas korisnika, već kako bi priskrbili podatke za svoju oglašivačku platformu. Zato ih zadržavaju za sebe, umjesto da ih podijele s nama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S druge strane, Facebook je – za razliku od Linkedina – uglavnom mreža privatnih osoba. Mnogim bi korisnicima bila odbojna mogućnost praćenja ko nam gleda profil, pa Facebook stoga ne nudi pristup tim podacima.

Zašto onda postoje brojne aplikacije koje tvrde kako mogu omogućiti takav uvid u podatke? Pa, kao što smo doznali zahvaljujući skandalu oko firme Cambridge Analytica, aplikacije mogu biti odličan način masovnog prikupljanja podataka. Drugim riječima, te vas aplikacije pokušavaju prevariti kako bi se njihovi autori dokopali vaših podataka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Facebook je dosad stao na kraj brojnim sumnjivim aplikacijama, ali ima ih toliko da se poneka uvijek provuče, bar na određeno vrijeme. Tvrde li kako mogu prikazati ko je pregledavao vaš profil možete se kladiti kako vas pokušavaju prevariti i kako su ilegalne.

U najboljem slučaju (koji nikako nije dobar sam po sebi), vlasnici tih aplikacija prodaju vaše podatke oglašivačkim firmama. U najgorem je riječ o prikrivenom zlonamjernom softveru koji vam može nanijeti puno štete, u rasponu od krađe podataka do krađe novca i identiteta. Stoga ako naletite na takvu aplikaciju, prijavite je Facebooku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šta ako ste je već instalirali? Uklonite je s uređaja i provjerite jesu li postavke za dijeljenje podataka vezane uz Facebook namještene onako kako želite.

Korisni alati

Do kojih podataka možete doći na Facebooku? Uslijed sve većeg pritiska javnosti, regulatornih agencija i zakonodavaca u više država svijeta, u toj društvenoj mreži značajno su postrožili uvjete pristupa podacima iz korisničkih profila. Ipak, na raspolaganju je još nekoliko alata koji mogu biti korisni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Želite li pogledati sažetak interakcija s osobom s kojom ste povezani na Facebooku, upotrijebite alat See friendship. Do njega ćete doći ako otvorite stranicu osobe koja vas zanima i kliknete na padajući izbornik uz sličicu za poruke. Pojavit će se opcija pregledavanja istorije prijateljstva, kao i starije funkcije poput bockanja (poke). Tu bi trebali naći fotografije na kojima ste oboje označeni i istorija prijateljstva.

Više vas zanimaju podaci o vlastitim aktivnostima na Facebooku? Otvorite Activity log. Naći ćete ga u Facebookovoj alatnoj traci, u padajućem izborniku smještenom u gornjem desnom kutu. Na raspolaganju su sažeci vezani uz vaše lajkove, objave, tagove i druge informacije, a možete i pročešljati zapise posebnih aktivnosti (primjerice, kad ste se prijavili na nekoj lokaciji).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako imate stranicu na Facebooku s više od 30 lajkova, dostupan vam je tab Facebook Insights, s pregledom podataka o dosegu vaših objava i broju osoba koje ih prate, piše Make Use Of.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME