Evo šta smo prošle godine mogli da kupimo za prosječnu platu, a šta (ne) možemo sada

hljeb javna kuhinja pixsell
30, March, 2020, Belgrade - Church folk cuisine on French Street used to distribute 2,000 hot meals a day, but as a result of the emergency caused by the coronavirus epidemic, the kitchen no longer works, it decided to distribute essential food and hygiene products to the poor every Monday from early morning until 11am. Photo: M.M./ATAImages 30, mart, 2020, Beograd - Crkvena narodna kuhinja u Francuskoj ulici je delila 2.000 toplih obroka dnevno, ali kako sada zbog vanredne situacije usled epidemije korona virusa kuhinja vise ne radi, odlucila je da svakog ponedeljka od ranih jutarnjih sati pa do 11h deli osnovne zivotne namirnice i higijenska sredstva siromasnima.
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prosječna mjesečna neto plata u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine iznosila je 1.156 KM, što je za skoro 150 KM više nego u istom periodu lani.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, kada je prosječna neto plata iznosila 1.007 KM, ona je u oktobru 2022. nominalno bila viša za 14,8 odsto, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

Međutim, jasno je da ne možemo da budemo zadovoljni pomenutim rastom plata, s obzirom da danas, u odnosu na isti period lani, možemo da kupimo daleko manje roba.

Naime, za prosječnu platu od 1.156 KM sada, na primjer, možemo da kupimo 361 kilogram hljeba, a u oktobru prošle godine za tadašnju prosječnu platu mogli smo da pazarimo 419 kilograma. Dalje, za lanjski prosjek smo mogli da kupimo 70, a za ovogodišnji 62 kilograma junetine bez kosti, prenosi Srpskainfo.

Također, prošlogodišnja prosječna plata je bila dovoljna za 719 litara mlijeka ili 324 litra ulja, a ove godine za tek 502 litra mlijeka, odnosno 251 litar ulja. Ko zarađuje prosječnu platu, sada može da kupi 340 litara dizela, a u oktobru 2021. mogao je da pazari 437 litara ovog goriva…

Ekonomisti objašnjavaju da nominalno povećanje plate, bez usklađivanja s rastom cijena, ne ostavlja puno prostora za radovanje. Naime, tek kad se povećanje plate uskladi sa poskupljenjima, odnosno kad nakon tog povećanja možemo da kupimo više roba u odnosu na prethodni uporedni period, možemo da govorimo o realnom povećanju plate.

Naglašavaju da u vremenu inflacije nominalne veličine ne prikazuju stvarno stanje ili stvarni rast.

U oktobru ove godine najniže prosječne neto plate u Bosni i Hercegovini isplaćene su u ugostiteljstvu – 745 KM, građevinarstvu – 840, trgovini – 887 KM. U odnosu na isti period prošle godine, prosječna plata u građevinarstvu nominalno je porasla za skoro 16 odsto, u trgovini za 19, a u ugostiteljstvu za skoro 20 odsto.

S druge strane, godišnja inflacija u oktobru u BiH je iznosila 17,4 odsto. U ovom periodu, najviše su poskupjeli hrana i prijevoz, za skoro 26 odsto.