Evo zašto bi trebalo da jedete koštice iz lubenice, umjesto da ih pljujete

Objavljeno:

Možda ste odrasli verujući da ne smete da gutate koštice od lubenice, jer onda ovo povrće može da vam pusti korenje u crevima.

S druge strane, neki veruju da od gutanja crnih koštica mogu da se vežu creva, ali naučnici tvrde da su one zapravo jako hranljive i da ne bi trebalo tek tako da ih bacamo – ali prvo morate da znate kako da ih spremite, piše “24sata“.

Lubenica

Lubenica je zdrava, a semenke ne treba bacati.

Naime, koštice iz lubenice ne bi trebalo da se jedu direktno sa voćkom, iako vam se zaista neće desiti ništa loše ako to i uradite. Kako bi se što bolje iskoristila hranjiva svojstva ovih koštica, neophodno je prvo od njih napraviti klice.

Naučnici kažu da klice od semenki imaju mnogo više nutritijenata nego obično seme, jer se procesom klijanja gube supstance zbog kojih se semenke teško vare.

Klice lako možete da napravite sami kod kuće, tako što ćete semenke potopiti u tegli sa izbušenim poklopcem. Sipajte vodu preko semenki, dovoljno da ih prekrije, a zatim vodu menjajte na 12 sati. Za dva, tri dana bi trebalo već da dođe do klijanja.

Klice su u poslednje vreme sve popularnije širom, sveta, pa i kod nas. Mogu da se dodaju salatama, kao i spremanim, kuvanim jelima. Kada proklijaju, osuše se i očiste, ove semenke postaju u potpunosti jestive, i jako hranljive. Idealan su odabir za one koji drže dijetu, jer u 30 grama koštica ima čak 10 grama proteina.

DPA | 072INFO
DPA | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Srebreničke majke: Želimo doviti u Potočarima, pored bijelih nišana naših najmilijih

Srebrenička majka Saliha Osmanović iz Dobraka kod Srebrenice, koja...

Ovo su cijene goriva koje se očekuju od sutra

OD PONOĆI se očekuju nove cijene goriva. Dizel i...

Zahiragić se oglasio o tvrdnjama Žbanić da su joj prijetili s njegovog Facebook naloga

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić nazvao je...

Nezavisna istraga: Izraelci ubili novinarku Al Jazeere

Međunarodni konzorcijum istražitelja, sa sjedištem u Nizozemskoj, objavio je...