Evo zašto nikad ne biste trebali podgrijavati kafu

Podijelite vijest

Mada mnogi ljude vole dugo uživati u ispijanju kafe, posljednje što trebaju raditi jeste da podgrijavaju hladnu kafu jer će biti gorka, savjetuju stručnjaci. “I prije nego što su zrna kafe pržena, njen se DNK sastoji od kiselina i spojeva koji postaju gorki ako se kafa zagrijava”, kazala je Emily Rosenberg, direktorica Stumptown Coffee.

Nnepržena kafa sadrži klorogene kiseline, a procesom pržena one se razgrađuju u kininsku kiselinu i kofeinsku kiselinu. Dok klorogena kiselina ima gorak okus, kininska i kofeinska kiselina imaju još izraženiji gorči okus, piše Huffpost.

“Istina je da sva kafa ima neku gorčinu, ali, kod svježe kafe, također je prisutno puno slatkoće i kiselosti pa se gorčina ne osjeti. Kada ponovo podgrijavate kafu, potičete veću proizvodnju kininične i kofeinske kiseline, pa kafi dajete još gori okus”, pojasnila je Resenberg.

Rosenberg je dodala da će skuhana kafa imati najbolji okus ako je konzumirate u roku od sat vremena ili devedeset minuta. Također, svaka vrsta pržene kafe će nakon zagrijavanja će imati gorči okus u određenoj mjeri, ali Rosenberg kaže da će gorčina tamne pržene kafe biti još izraženija.

“Ljudi koji rade kod kuće vjerovatno već imaju termos čaše za vani ili čaše s poklopcem. Kad pijete kafu kod kuće, možda je bolje da koristiti te čaše”, kazala je, te dodala da je za najbolji okus kafe najbolje da je popijete u roku od sat vremena.

Klix


Podijelite vijest