Evo zašto se vaša baterija tako brzo prazni

Podijelite vijest

Čak i najnaprednije litijum jonske baterije vremenom gube kapacitet. Ono što uliva nadu da će taj problem jednom biti riješen su dvije nove studije sprovedene uz podršku američkog Ministarstva energetike.

Ove studije upućuju na sićušne nanokristale, kao krivce za smanjenja kapaciteta baterija.  Ključ za razrješenje misterije bio je u pažljivom posmatranju materijala od kojih su izrađene katode i anode modernih baterija.

Naučnici su već ukazali da su ove komponente glavni krivac propadanja baterije, ali mehanizam nije bio poznat.

Tim Nacionalne laboratorije Brookhaven u SAD koristio je izuzetno osjetljiv transmisioni elektronski mikroskop, kako bi pratio promjene u visokokvalitetnim anodama od nikl oksida, dok su se naizmenično punile i praznile.

Eksperiment je pokazao da dok litijumski joni prolaze kroz katode i anode, oni polako počinju da zatvaraju jonske kanale zbog reagovanja sa nikla oksidom i proizvode male kristale (u suštini, naslage soli).

Ovi kristali mijenjaju strukturu baterije i čine da se drugi joni kreću manje efikasno, zbog čega se smanjuje kapacitet baterije.

Na iznenađenje naučnika, propadanje nije imalo nikakvu dosljednu šemu, barem ne u početku.

Druga studija koja je sprovedena u Nacionalnoj laboratoriji za ispitivanje obnovljivih izvora energije pratila je efekte brzine punjenja i kapciteta baterija, ali se više fokusirala na katodu.

Oba istraživanja mogu pomoći u razvoju baterija sa boljim kapacitetom, kažu naučnici.

EXTREMETECH.COM