Evo zašto trebate prerezati gumice na maskama nakon korištenja

maska korona
02.10.2020., Zagreb - Nekad su se maske jedva kupovale jer je bila nestasica zbog pandemije Covid-19, a danas su maske na podu ulice i ljudi ne mare za okolis. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Veterinarski fakultet u Zagrebu poslao je upozorenje vezano uz zaštitne maske koje su postale neizostavan dio naše svakodnevnice.

“Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica”, objasnili su s fakulteta.

“Zapetljavanje može uzrokovati akutne i kronične posljedice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u hronične posljedice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, povrede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem”, poručuju.

“Ljubazno Vas molimo da prerežete gumice na maskama za lice i rukavice te ih odložite na za to predviđeno mjesto”, zaključili su.

Prethodni članakPenzionerima su lijekovi najskuplji: Dočekala sam penziju od koje nema šanse da preživim
Sljedeći članakProizvodnja električne energije u BiH u februaru veća za 32,6 posto