Evo zbog čega nikako ne smijete piti vodu koja je stajala u automobilu na suncu

Evo zbog čega nikako ne smijete piti vodu koja je stajala u automobilu na suncu

Ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim bocama u autombilu koji je parkiran na suncu, jer toplina može promijeniti sastav napitaka u njima.

Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tokom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.

Naime, ako je temperatura zraka 30 Celzijevih stupnjeva, u automobilu će narasti na 45 stupnjeva nakon samo pola sata mirovanja. U ljetnim mjesecima temperature dosežu između 50 i 70 stepeni.

Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sjesti u automobil, a kamoli konzumirati piće iz plastične boce koja je bila u njemu.

Studije su pokazale da plastične boce pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu ravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima poput pretilosti i dijabetesa.

Na visokim temperaturama, plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji također može biti štetan za ljudski organizam.

Pridržavajte se opisa na deklaracijama pa napitke u plasičnim bocama čuvajte na hladnom i suhom mjestu te tako spriječite neočekivane neugodnosti i probleme za vaš organizam.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS