Portal 072info

Evropska unija ima mogućnosti da na bezbroj načina pomogne BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mislim kako neće biti problema za BiH u smislu njenog trenutnog statusa. Ekonomski faktor će biti presudniji kod donošenja odluke o pomoći za saniranje štete u odnosu na to da li je neko kandidat za EU ili potencijalni kandidat, naglasio predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH.

Tokom sutrašnjeg susreta predstavnika parlamentarnih komisija za evropske integracije u Budvi, u Crnoj Gori, bit će odaslan apel Evropskoj komisiji da što hitnije pomogne Bosni i Hercegovini, Srbiji, ali i Hrvatskoj koje su proteklih sedmica bile pogođene katastrofalnim poplavama, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je naveo kako prema informacijama kojim raspolaže iz Bruxellesa “još uvijek ništa nije odlučeno, osim što je najavljeno kako će BiH i Srbija putem Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) fondova dobiti 65 miliona eura”.

“Evropska unija ima mogućnosti da na bezbroj načina pomogne državi koja je potencijalni kandidat za članstvo, kao što je slučaj sa BiH. Evropska komisija može da donese takvu odluku. Mislim kako neće biti problema za BiH u smislu njenog trenutnog statusa. Ekonomski faktor će biti presudniji kod donošenja odluke o pomoći za saniranje štete u odnosu na to da li je neko kandidat za EU ili potencijalni kandidat”, naglasio je Genjac u telefonskoj izjavi za AA iz Crne Gore.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH naglasio je kako “jedan značajan broj projekata Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA), odnosno sredstava nije implementiran ili je zbog određenih problema njihova realizacija odložena”.

“Preusmjeravanjem tih sredstava, uz realizaciju dijela projekata koji stoje u fazi predimplementacije vjerujem kako bi se iz dosadašnjih kapaciteta IPA fondova koji je na raspolaganju BiH osigurala značajna suma kojom bi se moglo pomoći u saniranju nastalih šteta”, zaključio je Genjac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim što će se o sistemu korištenja IPA fondova, odnosno pomoći BiH, Srbiji i Hrvatskoj razgovarati na regionalnom nivou u Budvi, u Crnoj Gori predviđeno je da se o tome održi i hitan sastanak unutar BiH.

Prema navodima predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH u organizaciji tog parlamentarnog tijela i entitetskih komisija planirano je da se 13. juna u Sarajevu održi javna debata o fondovima IPA i njihovom načinu korištenja kao mogućnost za saniranje štete uzrokovane poplavama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Na debatu će biti pozvani i predstavnici vlada entiteta kako bi se razgovaralo o zajedničkoj koordinaciji o načinu korištenja IPA fondova i mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju. Učestvovat će i predstavnici Delegacije EU u BiH na čelu sa ambasadorom Peterom Sorensenom, tako da se očekuju konkretne informacije i potezi, naveo je Genjac.

Naglašava kako su u aktivnosti na kontaktima sa Evropskom komisijom oko načina pomoći BiH u prevazilaženju šteta od poplava angažirani i predstavnici izvšne vlasti, a posebno ministarstava vanjskih poslova i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koji šalju dopise prema Bruxellesu i ostalim centrima iz kojih se očekuje pomoć za BiH, odnosno postoji takva mogućnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AA

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME