Evropska unija je najveći izvoznik šampanjca: Evo koji je najtraženiji

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Evropska unija tokom prošle godine izvezla je 29 posto više šampanjca nego 2020. Očigledno je da je EU vodeći izvoznik čija pjenušava vina posebno cijene u SAD-u i Velikoj Britaniji, saopćio je Eurostat. 

Prema proračunima statističara, u prošloj godini je izvezeno čak 636 miliona litara.

Skok odražava nagli oporavak potražnje nakon prve godine pandemije, u kojoj su brojni barovi i restorani bili zatvoreni, a okupljanja ograničena, što se očitovalo i u 6-postotnom padu izvoza evropskog pjenušca. 

Izvoz šampanjca

U takvim je uslovima izvoz šampanjca iz EU prošle godine nadmašio pretpandemijsku 2019., napominje Eurostat, dodavši da je u razdoblju od 2017. do 2021 izvoz u prosjeku rastao sedam posto godišnje.

Najviše se u svijetu tražio evropski proseko (prosecco), s udjelom u ukupnom izvozu od 43 posto. Slijede šampanjac i kava (cava) s udjelima u ukupnom izvozu od 15 odnosno 10 posto. 

Glavno odredište

Glavno su odredište šampanjca iz EU bili Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, s udjelima u izvozu od 31 odnosno 28 posto.

Evropljani su najviše skloni domaćem šampanjcu, sudeći po podatku da su članice EU u 2021. uvezle samo 5.8 miliona litara šampanjca iz zemalja izvan Unije, što odgovara samo jedan posto izvezene količine.

Avaz