Evropska unija nema ni mjerila za sirotinju u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ukupno 628 hiljada ljudi u Srbiji živi u apsolutno siromaštvu, objavili su jučer srpski mediji. Siromaštvo u Srbiji se mjeri prema standardima kakvi približno važe i u Bosni i Hercegovini. U BiH, prema tim podacima, oko 540 hiljada živi ispod granice siromaštva, sa prosječnim primanjima od oko 120 eura mjesečno po osobi, piše Patria.  

Za razliku od Srbije i Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj se siromaštvo mjeri nekim drugačijim mjerilima. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, koji se temelje na anketi o dohotku stanovništva, prag rizika od siromaštva lani je za jednočlano domaćinastvo iznosio oko 500 maraka mjesečno. To je dvostruko više od mjerila koje primjenjuju u Srbiji i BiH.

Ulazak u Evropsku uniju totalno je pooštrio mjere za siromaštvo u Republici Hrvatskoj. Na jednoj sjednici Vlade od prije dvije godine iznesen je šokantan podatak – Hrvatska ima čak 1,38 milijuna siromašnih građana prema kriterijima Europske komisije. Ti podaci su još važeći, jer se vrlo teško smanjuje broj siromašnih. Hrvatski plan do 2020. godine je 100 hiljada siromašnih manje. Uglavnom standard građana Hrvatske je među najnižima u Europskoj uniji, uz onaj u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Bosna i Hercegovina mora razmisliti o ekonomskom razvoju i rastu, uporedo sa približavanjem Evropskoj uniji. U BiH se BDP se mora najmanje udvostručiti, jer su i dvostruko veća mjerila za siromaštvo. Siromaštvo i nerazvijenost će biti i ključne prepreke za BiH i Srbiju na putu prema Evropskoj uniji. Svi ostali problemi se čini lakše rješivim.

nap.ba