Evropska unija odobrila prodaju dva kukca za ljudsku prehranu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Evropska unija je jučer odobrila prodaju ličinka kukca brašnjara te kućne zrikavce za ljudsku prehranu. Još osam zahtjeva čeka odobrenje. Ličinke će se moći prodavati smrznute, osušene, u prahu ili u obliku paste, a zrikavci kao djelomično odmašćeni prah.

Mnogim Evropljanima nije nešto privlačna pomisao na jedenje kukaca, no oni se u mnogim restoranima diljem svijeta smatraju delicijom te su dio prehrane u više zemalja, od Meksika do Tajlanda.

Većina zagađenja zbog kojeg se zagrijava naš planet dolazi od uzgoja hrane, odnosno od mesne i mliječne industrije. Krave i ovce podriguju staklenički plin metan, a poljoprivrednici uništavaju šume kako bi napravili pašnjake i uzgajali soju, od koje se tri četvrtine daje stoci.

Ako prženi zrikavci i salate od brašnjara zamijene odreske i hamburgere, mogli bi biti pozitivan korak u zaustavljanju izumiranja vrsta i suzbijanju klimatskih promjena. U Njemačkoj, primjerice, oko polovice stanovništva planira jesti manje mesa, dok u Sjedinjenim Državama ljudi jedu više mesne hrane, ali zamjenjuju govedinu za manje “zagađivače” poput piletine, piše DW.

Proteini kukaca bi mogli poslužiti kao jeftina alternativa – posebno u prerađenoj hrani. Naime, između 35% i 60% suhe težine insekata sastoji se od proteina. Insekti efikasnije od stoke pretvaraju kalorije iz unosa hrane u one tjelesne. Također se brzo uzgajaju i brzo dobivaju na težini.

“Nitko neće biti prisiljen jesti kukce”, napisala je prošle sedmice Europska komisija na Twitteru.

GODISNJICA
MARKETING