Portal 072info

Evropski sud pokrenuo reviziju: Da li je novac EU za vladavinu prava imao učinka u BiH?

mapa zemlje zapadnog balkana revizija 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropski revizorski sud pokrenuo je reviziju o jačanju vladavine prava u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preciznije, revizijom koja bi trebala biti okončana krajem ove godine, bit će provjereno jesu li finansijska sredstva EU ispravno prikupljena ali i upotrijebljena u BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana, zatim jesu li tačno prikazana te ostvaruju li vrijednost za uloženi novac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Inače, razlog procjene djelotvornosti mjera EU za podršku vladavini prava na Zapadnom Balkanu leži u činjenici da je to jedan od uvjeta za pristupanje EU. Revizija obuhvaća četiri zemlje kandidatkinje (Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija) i dvije potencijalne kandidatkinje (Bosna i Hercegovina i Kosovo).

U dokumentu Evropskog revizorskog suda se navodi da je vladavina prava neupitan preduvjet za članstvo u EU, ali da se, ipak, zemlje Zapadnog Balkana još suočavaju s problemima povezanima s korupcijom i djelovanjem javnih institucija, koji stoje na putu njihovu ulasku u EU.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ovom ćemo revizijom ispitati pomaže li EU zaista tim zemljama da ostvare napredak u navedenim područjima kako bi se uskoro mogle pridružiti EU – poručio je Juhan Parts, član Evropskog revizorskog suda zadužen za ovu reviziju.
Ovom revizijom posebno će se ispitati struktura podrške EU za vladavinu prava u BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana, zatim da li su obuhvaćena najrelevantnija područja, ključni problem, kakvi su bili administrativni kapaciteti, da li je u pojedinim zemljama uopće bilo političke volje za tako nešto.

U konačnici revizija će pokazati u kojoj mjeri je podrška EU rezultirala konkretnim poboljšanjima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, kako bi pristupile EU zemlje kandidatkinje moraju dokazati svoju sposobnost preuzimanje obveza koje sa sobom nosi članstvo u EU, u skladu s kriterijima iz Kopenhagena iz 1993. Prvi od tih kriterija odnosi se na postojanje razvijenih, stabilnih institucija kojima se jamče demokratija, vladavina prava, ljudska prava te poštovanje i zaštita manjina. Brzina pristupnih pregovora stoga uvelike ovisi o napretku koji se ostvaruje u tom području

Odnosi EU sa zemljama zapadnog Balkana održavaju se u okviru tzv. Procesa stabilizacije i pridruživanja. On podrazumijeva pružanje podrške vladavini prava, uglavnom u okviru političkog dijaloga, ali i osiguravanjem finansijske i tehničke pomoći za provedbu potrebnih reformi.

Ukupno gledajući, EU je u period 2014. – 2020. zemljama Zapadnog Balkana dodijelila oko 700 miliona eura za podršku vladavini prava i temeljnim pravima, što je 16 posto iznosa koji EU izdvaja za te zemlje u okviru bilateralne pomoći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnoge zemlje Zapadnog Balkana, konstatuje Evropski revizorski sud, imaju zdrav ekonomski potencijal, ali on je ometen slabostima u vladavini zakona.

– Njihove institucije loše funkcioniraju i to ometa njihov ekonomski razvoj. To također dovodi do toga da su manje kompatibilni sa postojećim zakonodavstvom EU – konstatuje s u dokumentu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

A.Dučić/Fokus.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME