Screenshot 3 61
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 20, 2021 @ 21:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Republika Hrvatska je suodgovorna za smrt 6-godišnje djevojčice Madine Hussini, izbjeglice iz Afganistana, koja se dogodila 2017. godine. To je presudio Evropski sud za ljudska prava.

NER FIT

Djevojčicu Madine je udario voz nakon što su joj hrvatski službenici navodno oduzeli priliku da zatraži azil i naredili joj da se vrati u Srbiju slijedeći željezničku prugu.

“Ovo je pljuska brojnim insitucijama u Hrvatskoj, to se moglo izbjeći”, rekla je pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter za televiziju N1.

U noći 21. novembra 2017., šestogodišnja djevojčica Madina Hussini, umrla je nakon što ju je udario voz u Srbiji u blizini hrvatsko-srbijanske granice. Porodica Hussini je 2016. godine napustila Afganistan, putujući kroz Pakistan, Iran, Tursku, Bugarsku i Srbiju prije nego što je stigla na hrvatsku granicu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

U decembru 2017. godine porodica Hussini je podnijela krivičnu prijavu protiv neidentificiranih hrvatskih graničnih policajaca, navodeći da su im nakon susreta na hrvatskom teritoriju službenici uskratili svaku mogućnost traženja azila te su im naredili da se vrate u Srbiju uz željezničku prugu.

Odluka Evropskog suda pokazuje da policija nije provela efikasnu istragu, a niti državno tužilaštvo. Republika Hrvatska porodici stradale djevojčice mora platiti odštetu u iznosu od 40.000 eura.

LIDER