Fabrici iz Usore hitno potrebno 60 radnika, kreću u nove velike projekte

Kompanija Global Metal Construction d.o.o. iz Usore radi širom svijeta za poznate klijente kao što je Michelin, a ovih dana prima novih 60 radnika jer kreće sa novim projektima u SAD i Italiji.

Firma je osnovana je 2012. godine i bavila se trgovinom skladišne opreme. Iz godine u godinu ostvarivali su dobre poslovne rezultate i bilježili netipičan rast i razvoj za ekonomske prilike u BiH.

Širili su poslovanje pa su prvo pokrenuli novi sektor za usluge montaže visokoregalnih automatskih skladišta (VRS) a onda su prije dvije godine pokrenuli vlastitu proizvodnju čeličnih konstrukcija, uglavnom automatskih skladišta za limove, cijevi, šipke, zatim kontejnera za elektronički otpad i dijelova postrojenja za proizvodnju stakla.

Dok useljavaju u novu proizvodnu halu kojom će zaokružiti svoje proizvodno-skladišne kapacitete na 3.400 m2 (sa planom početka gradnje dodatnih 2.400 m2 sljedeće godine), rade na gradilištima u Meksiku, SAD-u, Rumuniji, Engleskoj i Rusiji, a izvjesni su poslovi i u drugim zemljama.

“Trenutno imamo naše radnike na gradilištu u Meksiku, gdje upravo završavamo montažu VRS za uglednu multinacionalnu kompaniju Michelin. Osim Meksika, naši radnici su trenutno locirani i u SAD-u gdje također finiširamo jedan iznimno značajan projekat koji je svojevremeno najavljivao bivši američki predsjednik Barack Obama, radi se o direktnoj stranoj investiciji od strateške važnosti za ekonomiju SAD-a. Ovom prilikom ističemo da nam je velika čast biti dio jednog takvog projekta. U toku su također i dva gradilišta u Rumuniji, te po jedno gradilište u Engleskoj i Rusiji”, kaže za BiznisInfo izvršni direktor kompanije Adnan Bajraktarević.

Kuriozitet je da GMC sve poslove organizuje i koordinira iz sjedišta u Usori, što je jako kompleksan posao koji podrazumijeva međukulturalni menadžment i upotrebu savremenih alata, znanja i vještina kako bi projekti na različitim stranama svijeta, različitim govornim područjima, vremenskim zonama, političkim prilikama i tako dalje, bili uspješno vođeni.

Trenutno upošljavaju 150 radnika. Od toga u inostranstvu radi 70 montažera, a u skorije vrijeme ovaj broj će se značajno povećati kada krenu sa radom ugovoreni poslovi.

Naime, kompanija je prije nekoliko dana raspisala oglas za prijem 60 radnika na poslovima montažera čeličnih konstrukcija (visokoregalnih skladišta) koji podrazumijevaju različite aspekte: od radova na zemlji, radova na visini, zavarivačkih radova, limarskih radova, montaže panela…

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE