Facebook je dobar za mentalno zdravlje – ako se koristi na pravi način

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

facebook590-1363783644

U vrijeme kada je Facebook postao ozloglašeni dežurni krivac za rastave braka, prekide veza, otkaze, izazivanje depresije, nezdravu hranu, beskorisno traćenje vremena…, pojavila se i jedna pozitivna vijest koja ide u njegovu korist. Većini vjerovatno neće biti potrebno reći dvaput da je koriste kao koristan argument!

facebook_mentalno_zdravljeMožda Facebook za nas ipak nije toliko loš. Svi ti sati koje utrošimo na gledanje starih      fotografija zabavnih i sretnih trenutaka može nas učiniti sretnijima. 

Gledanje starih fotografija i postova podiže loše raspoloženje, pa čak i može pomoći  tretiranju psihičkih problema, pokazalo je novo istraživanje. 

Većina ispitanih korisnika na Facebook dolaze kako bi provjerili nove postove, dok tri  četvrtine priznaje da gleda svoje stare fotografije kada se osjeća loše. 

‘ To je oblik samosmirivanja’, objašnjava voditeljica istraživanja dr. Alice Good sa Sveučilišta Portsmouth, koja misli kako će njezini zaključci baciti ljepše svjetlo na društvene mreže, sugerirajući da prisjećanje na sretne trenutke preko postova i fotografija donosi ugodu. 

To je vjerovatno i jedino istraživanje koje Facebook povezuje s pozivitnim mentalnim zdravljem, za razliku od prethodnih koja su sugerisala da nas može učiniti depresivnim i paranoidnim. 

Još je i veće iznenađenje što je istraživanje pokazalo da oni koji su već iskusili probleme s mentalnim zdravljem posebno nalaze ugodu u društvenim mrežama. 

Psihologica dr. Clare Wilson, također sa Sveučilišta Portsmouth, kaže: ‘Iako je to tek pilot studija, ovi su rezultati fascinantni.’ 

Gledanje starih fotografija prihvaćena je terapija i može vam podići raspoloženje kada ste loše volje, a ovdje je prednost i što Facebooku možete pristupiti preko mobilnog telefona gdje god da jeste, i tako ga koristiti kao diskretnu i korisnu metodu da se razveselite. 

‘Facebook se predstavlja kao alat za komunikaciju s drugima. No istraživanje je pokazalo da ga možemo koristiti i za povezivanje s našom prošlošću, kada naša sadašnjost treba malo ohrabrenja’, kaže dr. Wilson. 

‘Fotografije koje postavljamo često su podsjetnik na pozitivne događaje. Kada nas pritisnu negativni osjećaji, zaboravimo koliko se često znamo dobro osjećati. Naši pozitivni postovi na to nas mogu podsjetiti.’ 

Gledanje fotografija iz prošlosti već je oblik tretmana pod nazivom terapija prisjećanja, pa sljedeći put kada osjetite grižnju savjesti jer ‘trošite’ vrijeme na Facebooku, sjetite se da, ako ga koristite na pravi način, zapravo smanjujete stres, rizik od depresije pa čak i napadaja panike. Ipak, ne dozvolite da vam to postane alibi da zanemarujete osobe oko sebe.