Facebook je od 2016. godine na unapređenje sigurnosti potrošio 13 milijardi dolara

Screenshot 1 93
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kompanija Facebook tvrdi da je od 2016. godine na unapređenje sigurnosti svoje platforme potrošila ogroman iznos.

Prema tvrdnjama Facebooka, u posljednjih pet godina je na unapređenje sigurnosti potrošeno 13 milijardi dolara, a ovom sektoru je posvećeno čak 40.000 ljudi. Ovim podacima kompanija otkrila mali dio svojih operacija nakon informacijaa koje je objavio The Wall Street Journal. Iz Facebooka tvrde da cijeloj priči nedostaje “važan kontekst o kompleksnosti problema” te su stoga objavljene navedene brojke kao primjer kako se Facebook i Instagram nose s poteškoćama.

ČITAJ JOŠ:  Facebook priprema velike promjene: Šta sve stiže na Messenger i Instagram

“U prošlosti se nismo dovoljno rano bavili izazovima koji se odnose na sigurnost dok smo bili u razvojnom procesu. No, iz korijena smo promijenili taj pristup te danas imamo timove koji su fokusirani specijalno na sigurnosne probleme i koji su dio timova za razvoj proizvoda. To nam omogućava da rješavamo probleme tokom proceza razvoja, a ne nakon njega”, saopćeno je iz Facebooka.

Journal je naveo da su u Facebooku znali za ozbiljne probleme poput lažnih informacija o koronavirusu te negativnog emotivnog efekta na korisnike, ali da su odlučili odgoditi njihovo rješavanje u strahu da će oslabjeti engagement, odnosno angažman korisnika na njegovim platformama. Zvaničnik Facebooka Nick Clegg je tokom vikenda optužio Journal za “namjerno pogrešno opisivanje onoga što kompanija pokušava uraditi”.

ČITAJ JOŠ:  Messenger ograničio maksimalni broj proslijeđenih poruka

Iz Facebooka su podsjetili da su uklonili 20 miliona lažnih informacija o koronavirusu i vakcinaciji, kao i da su blokirali 3 miliona lažnih profila u prvoj polovini 2021. godine.

Kompanija je učetverostručila broj uposlenih u ovom sektoru od 2017. godine, kada je zapošljavala 10,000 ljudi. Tada je obećano da će broj biti dvostruko veći nakon godinu dana. Ovaj broj uključuje i vanjske saradnike.

U međuvremenu, iznos od 13 milijardi dolara s epoklapa s najavom Facebooka iz 2018. godine kada je rečeno da će se godišnje izdvajati milijarde dolara za sigurnost. S obzirom na navedeni iznos, to znači da se u prosjeku trošilo nešto više od 2 milijarde dolara godišnje.

ČITAJ JOŠ:  Facebook kao poticaj daje lokalnim novinarima pet miliona dolara

GODISNJICA
MARKETING