Portal 072info

Facebook: Kakve su vaše chat navike?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nije lako danas biti offline. Pogotovo ako posjedujete napredni mobitel. Imate Facebook jer svi danas imaju Fejs (čast iznimkama!), koristite Gtalk/Hangout jer bez Gmaila se ne može, sve je više korisnika i na WhatsAppu jer je jeftiniji od SMS poruka, ne zaboravimo ni Skype, a nije isključeno da vam bateriju na smartphoneu troše i Twitter, Instagram, Kakao Talk…

Većina tih danas standardnih komunikacijskih kanala i aplikacija služi nam za slanje poruka u realnom vremenu ili/i chatanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kad vam krenu obavijesti i aktivno se uključite, ne samo da će vam brzo iscuriti baterija, nego će često ti paralelni kanali imati utjecaja i na vaše raspoloženje.

Najteže je pak s onim servisima koji odmah cinkaju da pišete poruku dok je još niste ni poslali, a Facebookov alat “Seen by” postao je famozan po svom manjku privatnosti. Iako postoje i alati kojima možete blokirati tu uslugu (uz pomoć ekstenzije za Chrome ili namještanja u ad blocker servisima), rijetki se gnjave proučavanjem postavki.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kakve su vaše chat-navike? Odgovarate li odmah? Živcirate li se kada pošaljete nekome poruku pa vidite taj “Seen by”, ali ne dobijete odgovor? Šaljete li provocirajuću poruku u stilu “Vidio sam da si vidjela poruku! Gdje si?!” ili vas to uopće ne brine? Ili, kad odgovorite, a uz vašu se poruku pojavi i lokacija odakle pišete, a rekli ste doma da ćete biti u drugom dijelu grada… I eto povoda za svađu!

Nedavno mi je jedna prijateljica rekla da imam odlično vrijeme reakcije na poruke. Na što sam se iznenadio jer nisam o tome ni razmišljao. Riječ je bila o Gtalku, a to je servis na koji zapravo najbrže i inače odgovaram jer ga redovito koristim i na poslu i u privatne svrhe. Besplatan je, a i većina mi je ekipe na Gtalku pa uvijek svima i preporučim da mi se tako jave. Zapravo ću prije vidjeti Gtalk poruku nego SMS koji ću često vidjeti tek drugi dan. Ispričavam se, nisam ja kriv, nego Samsung Galaxy S III, na Blackberryju mi se to nije događalo!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Priznajem, prije mi je znalo zasmetati ako mi se netko ne bi javio odmah na chat, ali s vremenom naučite kako vam tko od prijatelja reagira i kakav je. Netko jednostavno preferira Fejsov chat, netko SMS poruku, netko će se rijetko javiti na telefonski poziv, ali na mail hoće…

Različiti smo i svatko ima pravo koristiti društvene mreže, pa i chatove i poruke na način kako sam izabere. Da, čak i objavljivati blesave statuse i fotke… Pogrešno je ako druge sudimo prema sebi i svojem svjetonazoru pa je stoga pogrešno i misliti da svatko prema chat-poruci pristupa s jednakom fokusiranošću ili brzinom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dakako da su svi ovi digitalni servisi samo nadogradnja komunikaciji koju imamo s nekim. Tehnološka pomoć, ne i jedini izvor kontakta.

Kao što se preko e-maila često ne sporazumijemo s nekim na prvu pa se kod nekih osjetljivih tema lako može stvoriti i sukob ili uvrijeđenost, to se može dogoditi i na chatovima. Pogotovo konferencijskim. Prije nekoliko tjedana svjedočio sam jednom malom raspadu sistema u jednoj grupnoj chat-poruci za dogovor za kartaški vikend s frendovima. Iako se svi poznaju, nisu svi jednako shvatili poziv za grupni razgovor, pa još kad se dogodilo offtopic čavrljanje, neki su napustili razgovor i čudili se što je sad ovo…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, kad već dijelim, da se pohvalim da sam uzeo za ozbiljno kritike prijatelja (da, više se njih žalilo, sram ih bilo! Dakako, pretjerivali su, al’ ajd’…) o prevelikom korištenju mobitela i tableta za druženja ili izlaska. Sada sam svjesniji toga i sve češće i ne ponesem tablet, a pazim da ne prčkam previše po mobitelu. I moram priznati da se osjećam puno bolje.

Dakako, nisam još posve izliječen, ne rješavate se ovisnosti tako lako, i dalje imam osjećaj da moram provjeriti notifikacije, poruke i mailove i uhvatim se kako čekiram servise i aplikacije iako nisam ni svjestan da sam opet uzeo mobitel u ruku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Možda bih si trebao dati u zadatak da na prvom sljedećem godišnjem odmoru ne koristim ni mobitel ni internet puna 24 sata! Najprije sam pomislio dva dana, ali nemojmo pretjerivati! Ako mislite da je jedan cijeli dan malo, probajte i vi.

Večernji

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)