Facebook predstavio novu opciju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Facebook je tokom godina često mijenjao postavke mreže i predstavljao opcije koje se nisu svidjele korisnicima (a u nekim slučajevima poput označavanja osoba u fotografijama morala su intervenirati i regulatorna tijela EU), a sada su najavili još jednu opciju koja bi mogla naići na kritike korisnika.

U budućnosti će se tako videozapisi na ovoj mreži automatski reproducirati sa zvukom – trenutno se videozapisi reproduciraju bez zvuka te je za dovoljno samo dodirnuti ekran za reprodukciju zvuka. S novom nadogradnjom zvuk će se automatski reproducirati te će se pojačavati i stišavati kako korisnici budu “scrolali” po stranici, a još jedna novost vezana uz videozapise jest i mogućnost reprodukcije videozapisa kao “slika u slici” unutar same aplikacije, ali i nakon napuštanja Facebooka. Dakle, kada korisnici izađu iz Facebookove aplikacije, na ekranima će ostati mali ekran s videom kojeg su gledali na ovoj društvenoj mreži.

Iako u Facebooku kažu kako su testiranja pokazala da korisnici žele automatsku reprodukciju zvuka s videozapisima, ova opcija vjerovatno se neće svidjeti velikom broju ljudi. Naime, korisnici na ovoj mreži prate stotine, možda i hiljade ljudi i stranica te se na news feedu prikazuje sve više videa tako da bi se tokom pregledavanja Facebooka u budućnosti stalno mogao paliti i gasiti zvuk s tih videozapisa. Automatska reprodukcija zvuka bit će onemogućena ako je telefon u tihom modu, a srećom ova opcija moći će se isključiti u postavkama telefona tako da se, kao i do sada, video reproducira bez zvuka, a dodirom prsta po ekranu aktivirat će se i zvuk.

Još jedna novost vezana uz Facebook i video jest posebna Facebookova video aplikacija koja će omogućiti gledanje video sadržaja s ove mreže direktno na televizorima, bez povezivanja telefona i tableta s TV-om i streamanja sadržaja. Facebookova aplikacija uskoro će biti dostupna za Apple TV, Amazon Fire TV i Samsungove pametne televizore (naknadno će biti dostupna i na drugim platformama) te će korisnici putem nje na televizorima moći gledati videozapise koje su na Fejsu podijelili njihovi prijatelji, videa sa stranica koje prate, preporučene i Live videozapise itd.