Fadil Novalić i ostali stigli na Sud BiH: Počelo novo ročište u predmetu “Respiratori”

afera respiratori solak novalic hodzic milicevic
Podijelite vijest

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”. Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

ČITAJ JOŠ:  Novalić: Ova Vlada za sedam i po godina otvorila je više od 60.000 radnih mjesta

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi. Suđenje je počelo u 9 sati.

Podsjetimo, najzanimljiviji detalj s prethodnog ročišta bili su detalji komunikacije Hodžića i Novalića. Prva Hodžićeva poruka premijeru bila je: “Selam, gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi s respiratorima, pa kad budete imali minutu”.


Podijelite vijest