Fadilova sekretarka nije govorila istinu: Tužilaštvo BiH utvrdilo, oduzeti mobitel Edite Kalajdžić niko nije koristio

873x400 21
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tužilaštvo BiH utvrdilo je da oduzeti mobitel sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić nije korišten u vremenu kada je deponiran u ovu pravosudnu instituciju, potvrđeno je za „Avaz“.

To je utvrdilo okončano vještačenje i o svemu je obaviješten i Sud BiH.

Kalajdžić je, svjedočeći pred Sudom BiH u nastavku suđenja optuženom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi teškoj 10,5 miliona KM, kazala da je neko s njenog mobitela, koji je, prema naredbi Suda BiH, privremeno oduzet i deponiran u Tužilaštvo BiH, pozivao njoj poznate osobe.

– Jednom je moja sekretarica u kancelariju unijela telefon koji je zvonio, a bio je moj broj – kazala je Kalajdžić.

No, istraga je pokazala drugačije. Tužilaštvo BiH je u odvojenom predmetu naredilo vještačenje privremeno oduzetog telefona s ciljem utvrđivanja je li privremeno oduzeti mobilni telefon korišten radi ostvarivanja navedenih poziva.

– Provedenim vještačenjem privremeno oduzetog mobilnog telefona i SIM kartice, a nakon što su pribavljeni i potrebni podaci od operatera telekomunikacija, utvrđeno je da privremeno oduzeti mobilni telefon i SIM kartica nisu korišteni radi ostvarivanja bilo kakvih poziva nakon što su privremeno oduzeti i deponirani u Tužilaštvo BiH – rečeno je iz Tužilaštva BiH za “Avaz”.

Nastavak provođenja istražnih radnji

Kalajdžić je saslušavana i tokom istrage zbog poruka o nabavci respiratora koje je s premijerom te nekadašnjim šefom njegovog kabineta Hasanom Ganibegovićem razmjenjivala u Viber grupi GENSEK.

Ali ona je tokom svjedočenja u više navrata mijenjala iskaz. Jedno je govorila u iskazu tužiocima, drugo u Sudu BiH. Njena svjedočenja se nisu poklapala. Tužilaštvo vodi posebnu istragu zbog lažnog svjedočenja.

Pojedine poruke brisane

Tužilaštvo je tokom čitanja poruka izdvojilo jednu od 18. marta 2020. godine, kada je generalna sekretarka Vlade Federacije BiH Edita Kalajdžić poručila Novaliću:

– Šefe, ovaj ugovor treba odmah raskinuti i tražiti povrat para.

Novalić joj odgovara:

– Meni je, bebo, za danas dosta. Kako ćemo poništiti ugovor kad su pare otišle u Kinu?

Tužilac Džermin Pašić je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tokom komunikacije brisane. U jednoj prepisci Novalić piše: „Brišite poruke.“

U jednoj poruci, koja je nastala nakon što je u medijima procurila afera „Respiratori“, Novalić piše da „Jelka ne može raditi svakakve stvari, a da bude nevina“.