Fajon: Neodgovorno ponašanje Janeza Janše može dovesti do novog rata

Plenary session week 50 2016 in Strasbourg - Preparation of the European Council meeting of 15 December 2016

Iako je Janez Janša demantovao da je u Brisel poslao neslužbeni dokument o navodnom mirnom razlazu BiH, oglasila se europarlamentarka Tanja Fajon pozivom slovenačkom premijeru da objasni šta se nalazi u tom dokumentu.

Fajon je kritikovala Janšu, uz tvrdnje da bi neodgovorno ponašanje u vezi s tzv. dovršetkom plana o mirnom raspadu BiH moglo dovesti do novog rata na Balkanu.

Ona je na svom Twitter nalogu napisala da su je ovih dana iz BiH upozorili na to da, kako kaže, premijer Janša pokušava da dovrši plan Milošević-Tuđman za “formiranje velike Srbije i Hrvatske…”.

“Ako su izvještavanja bh. medija i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju”, napisala je Fajon.

Pometnju je juče izazvala izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, da je slovenački predsjednik Borut Pahor tokom nedavne posjete Sarajevu rekao da su “u posljednje vrijeme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije”, kao i da je na sastanku s trojicom članova Predsjedništva BiH upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići”.

Komšić je u izjavi za Fenu tvrdio da su član Predsjedništva Šefik Džaferović rekli da mirno razdruživanje nije moguće, dok je član i predsjedavajući tog tijela Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Prethodni članakTUGA DO NEBA: Zauvijek nas je napustio 11-godišnji Tarik Mujkić
Sljedeći članakSnijeg pada u BiH