Portal 072info

FARGO: Mračnija, sjajna reinterpretacija filma braće Coen na OBN TV!

 

Sjajna američka serija „Fargo” (2014) je bazirana na istoimenom filmu braće Coen, koji je nagrađen s dva Oscara 1997. godine. Serija nije puka adaptacija filma, već se sličnost ogleda prije svega u atmosferi i jako intrigantnoj priči. Fargo je osvojio dva Zlatna globusa, 35 drugih nagrada i čak 110 nominacija.

Minnesota, snijeg, mećava i jedan auto na usamljenom putu. U idilični grad na sjeveru Amerike dolazi čovek koji mijenja život običnih smrtnika. Gradić Bemidji bit će mjesto koje će doživjeti brutalnu katastrofu, i to nakon samo jednog naizgled bezazlenog razgovora.

Priča u deset epizoda govori o surovoj realnosti i misterioznom svijetu ljudske psihe. Većina likova koje upoznajemo u prvoj epizodi vjerna su refleksija stvarnog života, karikirani u mnogo manjoj mjeri od svojih filmskih pandana. Lester Nygard nesretni je gubitnik, Molly Solverson moralna jedinka koja (pre)ozbiljno shvata svoj posao, Bill Osvald dobronamjerni “idiot” a Gus Grimly  plahoviti beta muškarac. Law Solverson je protuteža kako malograđanskoj naivnosti stanovnika Bemidjija tako i zlu personificiranom u liku Lornea Malva. On je središnja figura ove priče, njegov lik ostaje tajanstven do samog kraja, i ma koliko zanimljivo i magnetično njegovo prisustvo u svakoj sceni bilo, nije najzanimljiviji dio serije. To su upravo obični, mali životi neobično živopisnih likova.

Da „Fargo“ nije običan rutinski televizijski projekt dokazuju nagrade koju je Prva sezona dobila. Godine 2015. nagrađena nagradama Emmy: za najbolju kratku seriju, 2 Emmyja za najboljeg redatelja i najbolji scenarij, 2 za najboljeg glumca, te sa 2 za najboljeg sporednog glumca, sve u kategoriji kratke serije ili televizijskog filma. Nagrada Zlatni globus, dodijeljena je seriji na 72. dodjeli „Zlatnog globusa“ 2015. u kategoriji za najbolju kratku seriju, te Billyju Bob Thorntonu za najboljeg glumca u kategoriji kratke serije ili televizijskog filma.

OBN televizija će seriju Fargo emitirati nedjeljom u terminu nakon show programa Nikad nije kasno u 22:30 sati. Svake će nedjelje biti emitirana dupla epizoda, osim u iznimnim programskim promjenama.

 

Podijelite članak