3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport
NER FIT

Naš fudbalski stručnjak Faruk Hadžibegić smatra da „Zmajevi“ u Strazburu igraju, kako kaže, utakmicu istine.

Utakmica istine

FIXGEHALT

– Nadam se da je naš stručni štab napravio dobru analizu trenutne situacije, kako naše, tako i protivničke ekipe, rekao je Hadžibegić u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

– U svakom slučaju, u Strazburu ne trebamo igrati bunker… Iza Francuza je izuzetno loše Evropsko prvenstvo i puni su revolta prema svojoj situaciji. Naravno, „Trikolori“ su apsolutni favoriti, a pred nama je utakmica istine – ili da definitivno otpadnemo iz utrke za Mundijal 2022, ili da napravimo veliki korak ka njemu. Ne možemo ganjati drugi rezultat osim pobjede koja bi nas – nakon domaćeg poraza od Francuza na Grbavici (0:1), vratila na pravi kolosijek. S druge strane, taj naš eventualni trijumf bi primorao Francusku da do kraja kvalifikacija pobijedi naše direktne protivnike, što bi nama išlo naruku.

Ipak, da li je realno očekivati da naš tim trijumfira protiv aktuelnog svjetskog prvaka – u gostima, a već skoro dvije godine nemamo nijednu pobjede (od 18. novembra 2019. godine – Lihtenštajn BiH 0:3).

LIDER

– Francuska je apsolutni favorit, svi znamo ko su oni, ali mi, jednostavno, nemamo drugog izbora nego ići na pobjedu. Neriješen rezultat nama ništa ne donosi, i s njim smo eliminirani iz ovih kvalifikacija. Priznavajući Francuski kvalitet i ulogu favorita, mi trebamo ići i ostvariti pobjedu. Kontekst i situacija je takva da s pobjedom rješavamo hiljadu i jedan problem. Prekidamo loš niz, vraćamo se u igru za plasman na Svjetsko prvenstvo… a Francuze tjeramo da pobjeđuje naše konkurente – analizira Hadžibegić.

Bez kalkulacija

Također, naš fudbalski stručnjak s pariskom adresom dodaje i ovo:

– U Strazburu moramo riskirati, nema se tu šta kalkulirati. Ja sam protiv onoga da nakon utakmice kažemo: Nismo se obrukali. Izgubili mi 1:0 ili 5:0, nama je to u ovom trenutku isto. Analiziram matematički… Naravno, bit će teško, oni su kompletni, u najboljem sastavu, a ovdašnja javnost je i dalje jako kritična zbog toga što su se osramotili na Evropskom prvenstvu. Prema tome, kod njih očekujem puno tenzija, ali i da će izaći da dobiju predstojeću utakmicu na bilo koji način. E upravo tu mislim da možemo profitirati. Također, oni ne očekuju da ćemo ih napasti. A ako želimo da igramo na velikim takmičenjima, moramo pobijediti i (naj)bolje.

Hadžibegić smatra da naš tim ima znanje da, kako kaže, mangupski odigra u Strazburu.

– To je utakmica za rizik, nemamo se čega bojati – zaključio je naš stručnjak.

Velika podrška

Hadžibegić je u Strazbur doputovao vozom.

– Strazbur je od Pariza udaljen oko 500 kilometara, kada idete automobilom – ne znam kolika je udaljenost prugom, ali voz stigne za sat i 15 minuta. Puno mi je da vozim hiljadu kilometara, lakše je vozom – rekao je Hadžibegić i dodao da će naš tim, uprkos zabrani dolaska gostujućih navijača, imati veliku podršku:

– Puno naših ljudi ima pasoše Evropske unije, a Strazbur je blizu Njemačke, pa i Švicarske, a nije daleko ni od Austrije.