Portal 072info

FBiH – Konačna odluka o protestima 10. septembra

Savez udruženja penzionera Federacije BiH /FBiH/ donijeće na sastanku u Fojnici 10. septembra konačnu odluku da li održati masovne proteste planirane za kraj mjeseca ili će ih samo “zamrznuti”.

Rukovodstvo Saveza na sastanku sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem usaglasilo je detalje teksta sporazuma kojim bi bili spriječeni masovni protesti penzionera zakazani za 29. septembar.

Federalni mediji pišu da ovaj akt ne definiše konkretno kako Vlada namjerava da smanji deficit Zavoda PIO/MIO od 140 miliona KM da bi bio ispunjen osnovni zahtjev penzionera, a to je maksimalno skraćivanje rokova za isplatu penzija.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa rekao je da penzionere ne zanima kako to Vlada želi da postigne, dodajući da su premijera ozbiljno upozorili da će u slučaju probijanja prvog roka odmah donijeti odluku o protestima.

Rapa je naglasio da su predstavnici Saveza korigovali Vladine prijedloge i da nisu htjeli pristati na linearno povećanje penzija za pet odsto.

“Umjesto toga, tražili smo povećanje stavki finansijskog plana Zavoda PIO/MIO putem izmjena zakona, nakon čega bi sa Vladom dogovorili način povećanja penzija. Uvažen je i naš prijedlog da zakonskim izmjenama u Upravnom odboru Zavoda ubuduće sjedi trećina predstavnika penzionera, a ne samo jedan, kao sada”, rekao je Rapa.

Podijelite članak