Portal 072info

FBiH: Obilježavanje “Dječije nedjelje” od 5. do 11. oktobra

Foto: Emir Akvić

Povodom “Dječije nedjelje” koja se u Federaciji BiH obilježava od 5. do 11. oktobra, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike donijelo je Program obilježavanja te manifestacije.

– Cilj je podsticanje i organiziranje kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih mjera i akcija za unapređenje brige o djeci u Federaciji BiH, s tim što će u okviru kantonalnih programa biti organizirane raznovrsne aktivnosti od predškolskih i školskih ustanova, kulturnih institucija, socijalnih i zdravstvenih ustanova i NVO koje u svom radu pokreću nove incijative i programe za zadovoljavanje potreba djece – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ove godine centralna manifestacija bit će upriličena u Dječijem selu mira Turija 16 u Lukavcu susretima i sportskim takmičenjima djece bez roditeljskog staranja smještenim u dječijim selima i ustanovama socijalne zaštite.

Ti tradicionalni susreti bit će održani od 9. do 11. oktobra, uz podršku resornog ministarstva Tuzlanskog kantona i lokalne zajednice.

U okviru programskih aktivnosti obilježavanja Dječije nedjelje za ovu godinu, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizirat će, uz podršku UNICEF-a BiH i u suradnji s dugogodišnjim partnerima Save the Children, SOS Dječija sela BiH, World Vision BiH i Hope and Homes for Children BiH, 5. oktobra u zgradi UN u Sarajevu konferenciju pod nazivom “Život u porodici – najbolji interes djeteta”. 

Cilj je predstavljanje i repliciranje dobrih praksi i razvoj usluga s posebnim fokusom na porodice sa djecom koje imaju poteškoće u razvoju.

Fena

Podijelite članak