FBiH traži privremenu obustavu međusobnog priznavanja tehničkog pregleda

Screenshot 10 7

Federacija Bosne i Hercegovine tražit će od Vijeća ministara BiH i resornog ministarstva da se obustavi međusobno priznavanje tehničkog pregleda vozila bez obzira na to gdje je u Bosni i Hercegovini sačinjen jer nisu u potpunosti provedena pravila kojima se sprečavaju eventualne malverzacije.

Naime, Federalna vlada, kako je saopćeno u četvrtak nakon sjednice, smatra da se nisu stekli uvjeti za primjenu člana 73. državnog Pravilnika o registraciji vozila, odnosno da se u toku postupka registracije vozila priznaju tehnički pregledi bez obzira na to gdje su u BiH sačinjeni.

– Federalna vlada upućuje poziv Vijeću ministara BiH i nadležnom ministarstvu BiH da organizuje međuentitetski sastanak na kojem će biti riješeno ovo pitanje – navedeno je iz Vlade.

Treba napomenuti da je ovaj pravilnik donesen još 2009. godine, ali da je primjena člana 73. počela tek krajem prošle godine. Tako se trenutno tehnički pregled vozila priznaje svugdje u BiH, izuzev, kako nam je rečeno u resornom federalnom ministarstvu, što Brčko distrikt ne priznaje “nalaze” iz FBiH, piše Faktor.

U Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH su nam pojasnili da će Vlada FBiH od Vijeća ministara BiH tražiti obustavu primjene ovog dijela pravilnika dok ne bude donesen novi, koji je u pripremi.

Problem je, dodaju u Ministarstvu, što nije do kraja implementiran jedinstveni informacioni sistem. Rezultat toga je da postojeći sistem omogućuje “veliki utjecaj čovjeka na rezultate mjerenja”.

– Novi pravilnik treba da definira da se podaci direktno sa uređaja šalju u informacioni sistem. Također, mi imamo videonadzor u stanicama tehničkog pregleda, ali novi sistem bi omogućio da se očitava tačno ono vozilo koje je i pregledano, dakle da se spriječe eventualne malverzacije – ističu u Ministarstvu.

Napominju da je bilo takvih zloupotreba i da su neki ljudi čak i procesuirani.