Portal 072info

FBiH uvodi evropski broj za hitne slučajeve 112

Imajući u vidu da je prema izvještaju Evropske komisije o napretku BiH, država najmanje napredovala u pogledu uvođenja Operativnog centra 112, Federalna uprava Civilne zaštite sa drugim nadležnim institucijama provodi aktivnosti da BiH uđe u evropsku zajednicu civilnih zaštita.

BiH je, uz Albaniju, jedina zemlja koja u Evropi nije uvela jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112.

Ovo je potvrdio u razgovoru za Fenu direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak navodeći da se postojeći brojevi 122, 123, 124… trebaju zamijeniti brojem 112.

S obzirom da na nivou države ne postoji ta operativna nadležnost sve aktivnosti su spuštene na nivo entiteta i kantona. Nadležnost vatrogasnih službi, kao i službi hitne pomoći je na nivou kantona.

– Federalni štab civilne zaštite formirao je radnu grupu za izradu studije uvođenja Operativnog centra 112 na području Federacije BiH, u kojoj su imenovani međunarodni ekspert za oblast zaštite i spašavanja u domenu operativnih centara Mirnesa Softić, bivši šef Operativnog centra BiH Željko Dugonjić i direktor Civilne zaštite HNK Eugen Ćubela – kazao je Solak.

Ta studija će poslužiti da se tačno definiše šta treba da sadrže operativni centri (opremu, radna mjesta i sl.), kojih će biti deset u kantonima i jedan u Federaciji BiH.

– Vidjet ćemo da li će neki kantoni između sebe praviti sporazume da dva centra zamijene s jednim. To pitanje će biti ostavljeno kantonima – dodaje Solak.

Do kraja 2016. godine planirano je da sve aktivnosti na uvođenju Operativnog centra 112, koje se rade u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, budu završene.

– U ovoj instituciji postoji operativni centar, koji bi se i dalje bavio međunarodnom saradnjom to jest koordiniranjem za međunarodnu pomoć – kaže Solak.

Važnost operativnih centara vidi u činjenici da u BiH oko milion poziva godišnje bude upućeno hitnim službama, što ne uključuje periode vremenskih nepogoda.

Većina tih poziva ide prema hitnim službama i vatrogascima, a manji dio prema policiji.

– Sa uvođenjem operativnih centara tačno bi se znao raspored operativnih jedinica zaštite spašavanja. U tom slučaju došlo bi do veće sigurnosti građana, imali bi veći odziv u slučaju elementarne nesreće ili neke druge. Za sada građani u situacijama ako se neko izgubi na planini moraju okrenuti četiri, pet brojeva telefona – rekao je Solak.

Zaključio je da se za rad centara i konačno uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 potrebno obezbijediti finansijska sredstva kroz budžete i donacije, poručujući da su Evropska unija i UNDP istakli da će kroz svoje projekte podržati navedene aktivnosti.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box