FDA: Potrebno nam je više vremena za odluku o e-cigaretama

1631471279 1631467393 shutterstock 276067694 750x500 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) saopštila je da joj je potrebno više vremena da odluči da li će e-cigarete ostati na tržištu, Ovo odlaganje razbjesnilo je pedijatre i zagovornike borbe protiv pušenja.

FDA je saopštila da je preduzela mjere u vezi sa oko 93 odsto podnijetih zahtjeva, što je nazvala „značajnim napretkom“.

E-cigarete mogu godinama da ostanu na tržištu, iako FDA nije dala zvanično zeleno svjetlo. Proizvođači su dobili rok do 9. septembra prošle godine da podnesu zahtjeve da one ostanu na tržištu.

ČITAJ JOŠ:  NEVJEROVATNO IZNENAĐENJE: Jelena Karleuša dobila poklon kao iz bajke

FDA je imala godinu dana da pregleda te prijave. Agencija kaže da im je potrebno još vremena da bi donijeli odluku, piše CNN.

Dug regulatorni put

„Međutim, potrebno je još mnogo posla da se uradi da bismo dovršili preostale preglede i da bismo nastavili sa preduzimanjem odgovarajućih akcija kako bismo zaštitili omladinu od opasnosti svih duvanskih proizvoda, uključujući i e-cigarete, koje postaju najčešće korišteni duhanski proizvod kod mladih“, rekli su vršilac dužnosti komesara FDA, dr Dženet Vudkok i Mič Zeler, direktor Centra za duhanske proizvode FDA.

ČITAJ JOŠ:  Osam načina kako i vaša kafa može postati super-zdrava

Osude zbog odlaganja

„Neuspjeh FDA izuzetno je razočaravajuć i dopustiće industriji da dodatno ugrozi javno zdravlje i navuče više djece na duhanske proizvode koji izazivaju zavisnost“, rekla je  Lisa Lekas, predsjednik Udruženje američkog društva za borbu protiv karcinoma (ACS CAN) , navodi se u saopštenju.

„FDA je imala dovoljno vremena za pregled prijave, a odlaganje je nesavjesno. Postoji veliki broj podataka koji ukazuju na negativan uticaj ovih proizvoda na javno zdravlje. Vrijeme da se djeluje je sada“, dodala je Lekas.

ČITAJ JOŠ:  Jedite u većoj količini, a gubite kilograme u ovome je caka
GODISNJICA
MARKETING