AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Federacija Bosne i Hercegovine će izdvojiti 11,9 miliona KM za nabavku ruske vakcine Sputnik V, odnosno 350.000 doza za 175.000 ljudi.

Ova cijena u skladu je sa onom koju su plaćale druge države poput Mađarske, ali i drugi bh. entitet RS. Vlada Federacije BiH danas je saopćila da ušla u konkretizaciju nabavke vakcina od dva dobavljača, oba za ruske Sputnik V, a cijena je 17 eura po vakcini.
Fabrička cijena

Premijer Fadil Novalić je kazao kako je Ad hoc grupa odradila svoj posao u vezi s prihvatanjem ponuda. Dodao je da su ponude svih kompanija bile 17 eura po dozi.

Premijer Novalić je rekao kako će potpisati dva ugovora, oba za ruski Sputnik i to s MGM Kakanj i Krajinagroup.

Inače, ova cijena je naizgled u neskladu s onim što su pisali svjetski mediji. Prema ranijim navodima proizvođača, cijena ove vakcine je oko 10 dolara, i ona je znatno jeftinija od vakcina zapadnih proizvođača. No, ovdje valja napomenuti da je riječ o fabričkoj cijeni, te da je ona u konačnici u svim zemljama bila veća.

Naime, nemoguće je kupiti ovu vakcinu direktno od proizvođača, a to je ruski Gamaleya Institut.
Odobrenje za upotrebu

Što se tiče same cijene, ona je u skladu s onima što su plaćale i druge vlade. Mađarska je jedna od zemalja koje su nabavile i ovu vakcinu, između ostalih, iako Evropska unija još nije dala odobrenje za njenu upotrebu.

Gergely Gulyas, šef ureda mađarskog premijera, rekao je da je doza ruske vakcine zemlju koštala 17 eura. To znači da vakcinisanje jedne osobe košta 34 eura. Sličnu cijenu za rusku vakcinu platila je i RS.