Federalna vlada čuva robne rezerve?

Podijelite vijest

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u oba entiteta. Pomoć ugroženim stiže sa svih strana. Međutim, Vlada Federacije još uvijek nije dala saglasnost za upotrebu robnih rezervi.

Građani pogođeni nezapamćenom finansijskom krizom, solidarišu se protekla četiri dana i šalju sve što se poslati može onima pogođenim isto tako nezapamćenom prirodnom nesrećom. Međunarodna zajednica stavlja na raspolaganje snage za spašavanje, donira novac, donira hranu. Zemlje regiona i EU isto tako. Donira čak i Japan. Federalna vlada i dalje čuva robne rezerve, šta više i ne spominje ih na sjednicama. Čekaju da se potroše donacije svih drugih dobronamjernih ljudi.

“Crveni križ još nije iskazao potrebu za hranom jer ima dovljno donacija od naših građana i gospodarskih subjekata, tako da se još nije podnio zahtjev robnim rezervama da oni daju robu iz svojih skladišta”, kaže Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer FBiH

Za to vrijeme, informacije s terena govore kako u pojedinim dijelovima zemlje, cijene osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rastu. Vlada je u ovom slučaju ponudila rješenje. Zaključak kojim su ovlastili inspekcije da hitno djeluju na svaki poziv koji građani upute, o eventualnim nepravilnostima.

U Kantonu Sarajevo je bio samo jedan poziv. No, dojava je bila lažna.

Nekontrolisano mijenjanje cijena životnih namirnica bez ikakvog razloga znači kršenje Zakona o zaštiti potrošača. Federalna inspekcija oštro je zaprijetila, kazne se kreću od četiri do osam hiljada KM i inspekcija neće imati milosti, poručuje Anis Ajdinović, glasnogovonik Federane uprave inspekcije. “Nećemo imati tolerancije ni prema kome ko bude pokušao zloupotrebljavati ovu tešku muku u koju su građani upali”, dodaje on.

Inspekcije su još jučer dobile pozive o malverzacijama s cijenama i u drugim kantonima. Također su bile lažne.

federalna.ba