Federalne institucije u 2019. netransparentno potrošile više od 250 miliona maraka

Pomoć od države teško je očekivati. Nemilice trošiš kada imaš, a država očito ima. Federalne institucije u prošloj godini netransparentno su potrošile više od 250 miliona maraka budžetskog novca. Revizori su utvrdili i izdali 307 preporuka. Sada bi parlamentarna komisija trebala poduzeti odgovarajuće mjere. No, ne poduzima.

U reviziji 19 korisnika budžeta Federacije BiH – od Parlamenta, Vlade, predsjednika i potpredsjednika pa do 16 ministarstava mišljenja revizora uglavnom s rezervom. Samo četiri ministarstva imaju pozitivna mišljenja i za finansijske izvještaje i za usklađenost sa zakonima i propisima. Vaga Ureda za reviziju institucija Federacije vuče na stranu mišljenja s rezervom.

Čak 15 institucija u pojedinim segmentima ne poštuje procedure, rokove, zakone i propise tokom raspodjele i nadziranja trošenja budžetskog novca. Tako je Ministarstvo pravde bespotrebno utrošilo više od 70.000 KM.

Najznačajniji nalazi odnose se na:

– netransparentnu raspodjelu i neadekvatan nadzor nad namjenskim utroškom tekućih transfera u iznosu od 250.793.968 KM;

– raspodjela transfera vršila se bez primjene kriterija koji su usvojeni odlukama Vlade FBiH;

– raspodjela interventnih sredstava u iznosu od 1.162.936 KM za koja nije postoja zakonski osnov ni za planiranje ni za raspodjelu;

– nepoštivanje procedura i rokova prilikom izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2019. godinu;

– nedovoljne aktinvnosti na uspostavi interne revizije;

– isplatu naknada zaposlenicima za rad u komisijama, ali i naknadu po osnovu ugovora o djelu;

– registar budžetskih korisnika koji nije uspostavljen u skladu da važećom zakonskom regulativom.

Zbog navedenih nepravilnosti revizori su izadali 307 preporuka. Najviše njih Ministarstvu finansija. Ako pogledamo na godinu ranije, broj preporuka gotovo nepromijenjen. Praktično, institucije preporuke godinama ne implementiraju. Takav ignorantski stav omogućio im je Federalni parlament, koji već dvije godine nije imenovao komisiju odgovornu za kontrolu implementacije preporuka. Zato i nije čudno što nikog u Federaciji ne zabrinjava podatak o 250 miliona maraka netransparentno potrošenog budžetskog novca.

Federalna

Prethodni članakOn je zvanično najgori teniser u istoriji, izgubio je svaki odigrani meč
Sljedeći članakPARALELNO PARKIRANJE – Za sve koji ne znaju kako!