sindikat sjednica
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 27, 2021 @ 21:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zaprimio je, putem elektronske pošte, saopćenje za javnost Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u vezi informacije o zajedničkoj inicijativi devet Klubova zastupnika o minimalnoj plati u FBiH u iznosu od 1.000 KM.

Kako naglašavaju, u Parlament Federacije BiH dostavljen je Nacrt zakona o minimalnoj plati, koji su na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, kao ovlašteni dostavljači, usaglasili predstavnici devet klubova zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

“Ta aktivnost je rezultat jučerašnjeg sastanka, u Domu sindikata BiH, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića i predsjednika Klubova zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta tokom kojeg su predstavnici Klubova zastupnika potpisali zajedničku inicijativu. Time je, nakon nekoliko godina, konačno napravljen prvi korak ka usvajanju akta kojim će se regulisati minimalna plaća u Federaciji BiH i to u iznosu od 1.000 KM.

Podsjećamo da je Federacija BiH jedini dio Evrope u kojem, u ovom trenutku, ne postoji zvanični akt – zakon, uredba ili odluka kojom se definiše minimalna plaća.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Mi, kao predstavnici radnika, pozdravljamo ovaj potez zastupnika u Federalnom parlamentu i vjerujemo da ćemo u najkraćem mogućem roku imati zakon o minimalnoj plaći”, ističe se u saopćenju Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH

LIDER