FHMZ objavio prognozu za ljeto: Čeka nas veliki broj vrelih dana

24.06.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Danas je u nekoliko gradova BiH bio na snazi crveni meteoalarm koji upozorava na ekstremno visoke temperature. Reporter Pixsella je na Trg Krajine u Banja Luci u 15 sata postavio termometar koji je na suncu u roku od svega par minuta dosegao preko 50 stupnjeva Celzijusa. Sluzbeni podaci, za sada, su pokazali da je temperatura u hladu dosezala oko 38 stupnjeva. Banjalucana na ulicama skoro i da nije bilo, a oni koji su morali na ulicu osvjezavali su se vodom, sokom ili sladoledom. Ipak, na obalama Vrbasa druga slika. Vrbas je pun plivaca koji su se brckali u hladnoj vodi, a na obali su se rostiljali poznati banjalucki cevapi. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Proizvodi SEEVCCC-a (Virtualni centar za klimatske promjene za jugoistočnu Evropu), prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu kao i produkti FHMZ-a (Federalni hidrometeorološki zavod), ukazuju da bi srednja temperatura zraka tokom ljeta 2023. godine (period 1. juni – 31. august) prema podijeli tercila trebala biti u kategoriji toplo, u odnosu na period 1981-2010. godina.

Odstupanja u julu

Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena i iznosi oko 50 posto. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u julu.

U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Evrope.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2023. godine trebalo bi biti svježije.

Broj očekivanih toplih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 60, a na području južne Hercegovine prognozira se oko 87 vrelih dana.

Prognoza s dozom rezerve

Prognoza padavina, u odnosu na prognozu temperature zraka, za ovako dugo razdoblje je složenija i manje pouzdana. Stoga, prognozu padavina za predstojeće ljeto treba uzeti s većom dozom rezerve.

Prognozu ukupne količine padavina tokom ljeta 2023. godine, prema dostupnim prognostičkim materijalima, nije moguće precizno utvrditi. U planinskim i pretplaninskim područjima moguće je da ukupne količine padavina tokom ljeta budu i veće od prosjeka zbog pojačane konvekcije.

Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih.

Fokus.ba