FIFA pokrenula novi postupak protiv Srbije nakon žalbe Kosova, terete se za tri prekršaja

FIFA pokrenula novi postupak protiv Srbije nakon žalbe Kosova, terete se za tri prekršaja

FIFA je otvorila novi disciplinski postupak protiv Srbije nakon meča protiv Švicarske, a i ovoga puta žalbu je podnio Nogometni savez Kosova.

Nakon što je FIFA objavila da nije pokrenut postupak protiv švicarskog tima ili bilo kojeg od njegovih igrača, potvrđeno je da je Nogometni savez Srbije pod istragom zbog tri potencijalna prekršaja za disciplinske članove 12 (nedolično ponašanje igrača i službenih lica), 13 (diskriminacija) i 16 (red i sigurnost na utakmicama).

Međunarodna nogometna federacija nije dala dalje objašnjenje u svom kratkom saopštenju za javnost, a prethodno je FIFA 26. novembra pokrenula postupak protiv Srbije jer je u svlačionici Srbije nakon utakmice sa Brazilom istaknuta zastava u kojoj je Kosovo prikazano kao dio Srbije sa natpisom “Nema predaje”.

U oba navrata žalbu je podnio Nogometni savez Kosova (FFK), a u posljednjoj su istakli prigovor zbog “teških uvreda od strane selektora reprezentacije Srbije” Dragana Stojkovića i “rasističkih postupaka srbijanskih navijača” na utakmici trećeg kola grupe G na Svjetskom prvenstvu u Kataru između Srbije i Švicarske.

U saopćenju se navodi da se tokom utakmice moglo vidjeti i čuti isticanje slogana sa političkim porukama protiv Albanaca, a da su o tome pisali i svjetski mediji.

klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE