Portal 072info

Film “Smrt u Sarajevu” ispao iz trke za Oscara

Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku objavila je devet naslova, među kojima će biti odabrano pet direktnih kandidata za Oscara za strani film. Bosna i Hercegovina ni ove godine neće imati svog kandidata u užem izboru jer „Smrt u Sarajevu“ oskarovca Danisa Tanovića nije prošao selekciju.

Na listu nisu uvršteni ni filmovi susjednih zemalja. Inače, 89 zemalja predložilo je ove godine svoje kandidate za Oscara za strani film, od kojih je 85 zadovoljilo kriterije.

U širi izbor od devet naslova uvrštena su ostvarenja iz Australije, Danske, Irana, Kanade, Njemačke, Norveške, Rusije, Švedske, Švajcarske: “Tanna”, Bentleya Deana i Martina Butlera, “Land of Mine” Martina Zandvlieta, “The Salesman” Asgara Farhadija, “It's Only the End of the World” Xaviera Dolana, “Toni Erdmann” Maren Ade, “The King's Choice” Erika Poppea, “Paradise” Andreia Konchalovsky, “A Man Called Ove” Hannesa Holma, “My Life as a Zucchini” Claudea Barrasa. Svi filmovi su imali pozitivne kritike među američkim filmofilima. Tri su iz Skandinavije, jedan je animirani – „My Life as a Zucchini“, jedan reditelj već ima Oscara- Asgar Farhadi, ali istaknuti favorit je njemački film Maren Ade, “Toni Erdmann”, koja je između ostalog uzela pet evropskih filmskih nagrada.

Zanimljivo je da nominacije za strani film prolaze kroz dvije faze. Komitet faze I od 300 članova Akademije iz Los Anđelesa pregledao je svih 85 prijavljenih filmova. Oni su izabrali šest najboljih naslova, kojima su potom dodata još tri filma, prema izboru 20 članova Izvršnog komiteta za strani film. Posebno odabrani komiteti u Njujorku, Los Anđelesu i Londonu (svaki ima po 10 članova) odgledaće svih devet filmova između 13. i 15. januara i potom glasati.

Pet filmova sa najviše glasova biće nominovano za Oskara. Nominacije će biti objavljene 24. januara. O pobjedniku u kategoriji Najboljeg stranog filma van engleskog govornog područja zatim će glasati svi članovi Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku. Dodjela 89. Oscara na programu je 26. februara.

nezavisne.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box