Finska peti put zauzela mjesto najsretnije zemlje za život

Finska peti put zauzela mjesto najsretnije zemlje za život

Finska je peti put zauzela mjesto najsretnije zemlje za život, dok je BiH 67. među 146 rangiranih, navodi se u Izvještaju o svjetskoj sreći (World Happiness Report), publikaciji Mreže rješenja UN za održivi razvoj.

Među deset najsretnijih zemalja ove godine su Danska, Island, Švicarska, Holandija, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael, Novi Zeland.

Izvještaj o sreći u svijetu procjenjuje 146 zemalja i uzimaju se u obzir indikatori kao što su očekivani životni vijek, socijalna podrška, korupcija i drugi.

Od zemalja regiona najsretnije mjesto za život je Slovenija, koja se nalazi na 22. mjestu, zatim Srbija na 43, Hrvatska 47, BiH 67, Crna Gora 75, Sjeverna Makedonija 89.

U odnosu na prošlu godinu, od zemalja regiona jedino su BiH i Crna Gora pale za nekoliko mjesta. Slovenija prema prošlogodišnjem izvještaju bila na 29. mjestu, Srbija 48, Hrvatska 60, BiH na 64, Crna Gora na 70, Sjeverna Makedonija na 94. mjestu.

Amerika je pala na 16. mjesto, sa prošlogodišnjeg 14, Velika Britanija je na 17, u odnosu na prošlogodišnje 18, a Francuska bez promjena na 20. mjestu.

Od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, najbolje pokazatelje imaju Litvanija i Estonija, na 34. i 36. mjestu, zatim Moldavija 62, Kirgizija 64, Bjelorusija 65, Turkmenistan 78, Rusija na 80. u odnosu na prošlogodišnje 60. mjesto, prenose RIA novosti.

Najnesretnije zemlje, prema mišljenju UN, su Afganistan, koji je naposljednjem mjestu, te Liban.

Prvi svjetski izvještaj o sreći objavljen je 2012. godine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica